Премиерът Николай Денков, а не президентът Румен Радев ще представлява

...
Премиерът Николай Денков, а не президентът Румен Радев ще представлява
Коментари Харесай

Правителството отряза Радев от срещата на върха на НАТО

Премиерът Николай Денков, а не президентът Румен Радев ще съставлява и води делегацията на България на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли. Това е решил през днешния ден Министерският съвет.

От 2012 година по негласна сделка сред държавното управление и президентството на тези срещи постоянно е ходил президентът.

Знак, че този път България ще се съставлява от премиера обаче даде още нощес вицепремиерът Мария Габриел от Брюксел.

„ Мисля, че би трябвало да бъде регистрирано, че в тази обстановка, когато за първи път от две години, след пет избори имаме постоянно държавно управление, което се декларира като евроатлантическо, е редно да се даде на това държавно управление опция на форумите от подобен огромен формат да го съобщи и да бъде водещо “, сподели тя пред публицисти, представена от БГНЕС.

На срещата във Вилнюс се чака България да подпише меморандума на Европейски Съюз за обща поръчка и доставка на муниции за Украйна. Срещу него обаче е президентът Румен Радев, който един път към този момент отхвърли да го подпише, до момента в който отпред бе служебният му кабинет.

По този мотив пък Габриел сподели: „ Уважавам президентската институция. Всеки има право на свое мнение. Но България в този момент си има държавно управление, което доста ясно декларира своята позиция “.

В делегация с Денков ще заминат и министърът на защитата Тодор Тагарев, заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

“Срещата на върха ще се организира на фона на коренно променената стратегическа среда на сигурност, подбудена от непровокираната и несправедлива война на Русия против Украйна, която е жестоко нарушаване на открития интернационален правов ред и удар против съществуващата архитектура на сигурност. Основните резултати от срещата на върха във Вилнюс, свързани с продължаването на политическата и практическа поддръжка на Алианса за Украйна, надграждането на решенията за усилване на сдържащия и защитителен капацитет на Алианса и приемането на нов ангажимент за вложения в защитата, са приоритет на изпълнителната власт и са в компетенциите на отрасловите министри. Ангажиментите засягат директно ръководството и реализирането на държавната политика в региона на външната политика и интернационалните връзки, както и в региона на защитата и общото управление на Въоръжените сили ”, допълват в претекстовете за решението от държавното управление.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР