Премиерът на Република Северна Македония, Талат Джафери, и заместник-генералният секретар

...
Премиерът на Република Северна Македония, Талат Джафери, и заместник-генералният секретар
Коментари Харесай

Талат Джафери на първо официално посещение в Брюксел

Премиерът на Република Северна Македония, Талат Джафери, и заместник-генералният секретар на НАТО, Мирча Джоана, разискаха в Брюксел сигурността и стабилността на Западните Балкани, както и световната сигурност в подтекста на събитията в Украйна и Близкия изток, оповестиха от държавната пресслужба в Скопие, съобщи Българска телеграфна агенция.

Талат Джафери, който в края на януари бе определен за министър председател на техническото държавно управление на Северна Македония, е на първо работно посещаване в Брюксел.

По време на срещата с Мирча Джоана Джафери е подчертал уговорката на Северна Македония за евроатлантическата непоклатимост и сигурност, в това число посредством дейното си присъединяване в задачите на НАТО в Косово, Ирак, Босна и Херцеговина и в многонационалните групи на НАТО в Латвия, Румъния и България. От тази година Северна Македония заделя 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита, като 30 % от тях са за рационализация на армията, е подчертал Джафери.

Предвид годината, в която над 2 милиарда жители по света, в това число тези на Северна Македония, ще вземат участие в избори, са били разисквани и провокациите в изборния интервал, с акцент върху оправянето с хибридни закани и дезинформация, както и киберзащитата, прецизират в известието.

В делегацията на Северна Македония са включени и първият вицепремиер на Република Северна Македония по европейските въпроси Боян Маричич и министърът на външните работи на страната Буяр Османи.

В рамките на визитата си в Брюксел Джафери ще се срещне и с ръководителите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а в Европейския парламент ще има среща с " евродепутати от проевропейски политически партии ".

С европейските водачи Талат Джафери ще разиска целите на държавното управление на Северна Македония за продължение на процеса на европейска интеграция с акцент върху промените и Плана за напредък на Западните Балкани, подготовката за идните в страната президентски и парламентарни избори, както и тематики от районно и световно значение, прецизират в известието от държавната пресслужба.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР