Премиерът на Полша Беата Шидло е подала оставка в четвъртък

...
Премиерът на Полша Беата Шидло е подала оставка в четвъртък
Коментари Харесай

Премиерът на Полша Беата Шидло подаде оставка

Премиерът на Полша Беата Шидло е подала оставка в четвъртък вечерта, а ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС) издига за поста кандидатурата на вицепремиера и министър на финансите Матеуш Моравецки, предадоха осведомителните организации.

" Шидло внесе оставката си в политическия съвет на партията и тя бе призната. Политическият съвет издигна за поста кандидатурата на вицепремиера Матеуш Моравецки ", съобщил прессекретарят на ПиС Беата Мазурек.

Политическият съвет също така е решил, че Шидло " ще заема значима служба в полското държавно управление ".

Гласуването на кандидатурата на Моравецки и кабинета му ще се състои в долната камара на Народното събрание на 12 декември, заяви полската държавна организация ПАП, представена от Българска телеграфна агенция. Други промени в държавното управление не се плануват.

Според критици промяната на премиера е опит за отклонение на вниманието преди утрешното гласоподаване на закони, които биха дали на ръководещата партия доста въздействие върху правосъдната система на Полша, отбелязва Асошиейтед прес.

В същото време най-голямата опозиционна партия в Полша - " Гражданска платформа ", разяснява, че премиерът Беата Шидло не е взела независимо решението да подаде оставка, а това се е случило по волята на водача на ръководещата партия " Право и правдивост " Ярослав Качински. Лидерът на " Гражданска платформа " Гжегож Схетина уточни, че сходни дейности унижават към този момент някогашния министър-председател.

На 24 ноември " Гражданска платформа " изиска оставка на държавното управление на Шидло поради Похода за самостоятелност във Варшава, който бе съпроводен с расистки, антисемитски и ксенофобски лозунги. Опозицията счита, че виновни за тази акция са управляващите. Вчера полският Сейм не поддържа вота на съмнение към държавното управление, защото притежаващата болшинство партия " Право и правдивост " блокира самодейността.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР