Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн заяви в понеделник, че

...
Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн заяви в понеделник, че
Коментари Харесай

Нова Зеландия няма планове да става република на този етап

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн съобщи в понеделник, че нейното държавно управление няма да предприеме никакви дейности за превръщането на страната в република след гибелта на кралица Елизабет II, предава Associated Press.

Ардърн сподели, че счита, че Нова Зеландия в последна сметка ще стане република и това евентуално ще се случи в границите на нейния живот , само че че има по-належащи проблеми за нейното държавно управление.

Тя за първи път повдига тематиката в дебата за превръщането на Нова Зеландия в република след гибелта на кралицата и това отразява предходни нейни мнения, които е направила по въпроса. Ардърн също по-рано изрази поддръжката си за това страната в последна сметка да стане република.

Съгласно актуалната система английският монарх е държавен глава на Нова Зеландия, представляван в страната от генерал-губернатор. Ролята на генерал-губернатора в наши дни се смята най-вече за церемониална.

Все отново доста хора настояват, че Нова Зеландия няма да излезе изцяло от сенките на своето колониално минало и да стане в действителност самостоятелна нация, до момента в който не стане република.

" Има спор, евентуално от няколко години ", сподели Ардърн. " Това е просто темпото и ширината на този спор. Много пъти съм изяснявала мнението си. Вярвам, че Нова Зеландия ще се насочи към това след време. Вярвам, че е евентуално да се случи в границите на живота ми.

" Но не го виждам като краткосрочна мярка или нещо, което е на дневен ред в скоро време ", сподели Ардърн.

Тя сподели, че превръщането в република на тихоокеанската страна не е нещо, което нейното държавно управление възнамерява да разисква в който и да е миг.

Смъртта на Елизабет и възкачването на крал Чарлз III на трона съживи дебата за преобразяване в република в доста страни по света.

Чарлз стана държавен глава освен в Обединеното кралство и Нова Зеландия, само че и в 13 други страни, в това число Канада, Ямайка и Австралия .

Австралийският министър председател Антъни Албанезе стартира да поставя основите на австралийска република, откакто беше определен през май. Но и той сподели в неделя, че в този момент не е моментът за смяна, а по-скоро за отдаване на респект към кралица Елизабет II. По-рано той сподели, че провеждането на референдум за република не е приоритет на първия му мандат в държавното управление.
 Австралия няма да организира референдум за република
Австралия няма да организира референдум за република

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе разгласи, че в този момент не е моментът за смяна

Много хора в Нова Зеландия спекулираха в предишното, че дебатът за републиката ще набере скорост едвам след гибелта на кралицата, като се има поради какъв брой обичана беше тя от толкоз доста хора.

Ардърн сподели, че не свързва двете събития. " Никога не съм го разглеждала по този метод ", сподели тя.

Новозеландският министър председател също разгласи в понеделник, че страната ще означи гибелта на Елизабет с формален неработен ден на 26 септември. Нацията ще организира държавна мемориална работа на този ден в столицата Уелингтън.

Ардърн сподели, че Елизабет II е била невероятна персона и доста новозеландци биха оценили опцията да отбележат гибелта й и да честват живота й .

" Като кралица на Нова Зеландия и доста обичан суверен от повече от 70 години, е подходящо да отбележим нейния живот на отдадена социална работа с държавна панихида и еднократен формален празник ", сподели Ардърн.

Ардърн сподели, че ще замине тази седмица за Англия, с цел да участва на погребението на Елизабет.
 Провъзгласиха Чарлз III за крал на Англия
Провъзгласиха Чарлз III за крал на Англия

Това се случи на публична гала в двореца Сейнт Джеймс
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР