Премиерът на Хаити призова Съвета за сигурност на ООН да

...
Премиерът на Хаити призова Съвета за сигурност на ООН да
Коментари Харесай

Хаити призова в ООН за спешно изпращане на международни сили в страната

Премиерът на Хаити прикани Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да позволи незабавно изпращането на интернационалните сили , които да оказват помощ на полицията в битката с бандите в страната, съобщи Франс прес.

" Ежедневието на хаитянския народ е мъчно, по тази причина Съветът за сигурност би трябвало да работи незабавно, като позволи разполагането на многонационална полицейска и военна задача за поддръжка на сигурността ", съобщи Ариел Анри от трибуната на Организация на обединените нации, близо година откакто за първи път насочи апел за такава интервенция.

В петък Съединени американски щати оповестиха, че отпускат още 65 милиона $ помощ за полицията в Хаити и също приканиха Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да поддържа публично разполагането на многонационална задача за сигурност, която да помогне на карибската страна в битката с парализиарощото живота в страната принуждение от страна на бандите.

На среща в Ню Йорк, отдадена на обстановката със сигурността в Хаити, американският държавен секретар Антъни Блинкен сподели, че задачата, управлявана от Кения, може да бъде ситуирана " до месеци ". " Наистина нямаме време за губене ", акцентира той.

Миналата година Хаити изиска помощ за битка с бандите, които тероризират столицата Порт о Пренс. Съветът за сигурност може да гласоподава още през идната седмица направена от Съединени американски щати резолюция в поддръжка на разполагането на многонационални полицейски сили, споделиха дипломати.

Макар държавното управление на Байдън да не дава войски, то ще работи с Конгреса, с цел да обезпечи 100 млн. $ за логистична и финансова поддръжка на многонационалната задача. Това може да включва разследваща поддръжка, въздушен превоз, връзки и здравна помощ, означи Блинкън.

Обявените в петък 65 млн. $ са предопределени за усилване на способността на хаитянската полиция да се оправи с бандите, добави той.

Съединени американски щати постановат също нови забрани за издаване на визи на някогашни и сегашни хаитянски длъжностни лица, които съгласно Блинкън разрешават това принуждение.

Вашингтон поддържа визията на Кения за задача по сигурността в три елементи, включваща подкрепяне на хаитянската полиция, гарантиране на сигурността  сигурността на значимата инфраструктура и пътните артерии и подсилване на правоприлагането в дълготраен проект, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати.

" Не би трябвало да изоставяме Хаити ", съобщи кенийският президент Уилям Руто в четвъртък пред Общото заседание на Организация на обединените нации.

Страните са внимателни във връзка с поддръжката за неизбраното държавно управление на премиера Ариел Анри, който съобщи, че при актуалната неустановеност не могат да се произведат почтени избори. Хаити е без определени представители от януари.

" Моето краткотрайно държавно управление е решено да свика  избори допустимо най-скоро ", съобщи Анри в Ню Йорк през вчерашния ден, като акцентира, че сигурността в Хаити се е влошила до " сериозна точка ", защото " нарушителите се считат за  всесилни ". " Моля за помощ, с цел да могат хаитяните да останат по домовете си ", сподели той и още веднъж изиска " помощ за подсилване на националната полиция на Хаити, с цел да може тя в действителност да отговори на провокациите, пред които е изправена ", както и позволение от Съвета за сигурност за тази помощ.

Тази седмица лидера на най-влиятелната хаитянска тайфа прикани за въоръжено събаряне на Анри, като прикани хаитяните да излязат по улиците на протест  против неизбраното държавно управление.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР