Премиерът на Естония Юри Ратас ще подпише пътната карта“ за

...
Премиерът на Естония Юри Ратас ще подпише пътната карта“ за
Коментари Харесай

Естония се откъсва от електросистемата на Русия

Премиерът на Естония Юри Ратас ще подпише „ пътната карта “ за синхронизиране на електросистемата на страната с Европейски Съюз и откъсването от Русия. Заедно с него на юнското съвещание на Съвета на Европейски Съюз това ще създадат и водачите на Балтийските страни, Полша и ръководителят на Европейска комисия.

Това решение е било признато на съвещанието на естонското държавно управление в четвъртък, оповестява Delfi.ee. „ Строителството на нужната за синхронизирането инфраструктура върви н цялостен ход, а политическата поддръжка на най-високо ниво и съгласуваните стадии на построяването ще донесат още повече убеденост в триумфа на плана “, се показва в прессъобщението от държавното управление.

„ Разбира се, основна роля изигра позицията на Еврокомисията, че синхронизирането за тях е предпочитан план, отговарящ на ползите на цяла Европа. Затова ние получихме и можем да разчитаме и в бъдеще на забележителната финансова поддръжка от страна на Европейски Съюз за реализирането на този план “, показва Ратас. Според него все още Естония, Латвия и Литва извършват дейностите тъкмо по график.

Целта е електросистемите им да съумеят да реализират синхрон със Западна Европа до 2025 година. Откъсването на естонските електросистеми от Русия и синхронизирането им с Европа е належащо на първо място за гарантиране на енергийната сигурност. В бъдеще Балтийските страни ще станат част от настоящия по единни правила вътрешен пазар на електрическа енергия на Европейски Съюз, показват в държавното известие.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР