Премиерът Кирил Петков обяви след срещата си с турския президент

...
Премиерът Кирил Петков обяви след срещата си с турския президент
Коментари Харесай

Петков пред Ердоган: Наш приоритет е влаковата връзка между Истанбул и Пловдив

Премиерът Кирил Петков разгласи след срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, която се организира по-рано през днешния ден в Анталия, че в диалога е даден акцент на няколко значими тематики.

Едната е обвързвана с икономическото съдействие, енергийния продан и транспортната съгласуваност сред двете страни.

Петков посочи като приоритет транспортната връзка сред България и Турция и по-конкретно влаковата връзка сред Истанбул и Пловдив. По думите му от съществено значение е също свързаността на Бургас и Истанбул, изключително що се отнася до туристическия сезон, показват от прессужбата на държавното управление.

Турският президент поздрави българския министър председател за волята на държавното управление да пребори корупцията и да реформира правосъдната система. Двамата се съгласиха, че тези политики ще привлекат и повече вложители.

В рамките на диалога е била разисквана диверсификацията в енергийната сфера, като акцент е бил подложен върху газа, преминаващ през Турция. В това отношение министър-председателят Кирил Петков изрази очакване да има по-добри връзки сред „ Булгартрансгаз “ и турската страна.

„ Имахме доста градивна среща с президента Ердоган. Обсъдихме усилването на икономическото съдействие, като отбелязахме опцията да се усилят вложенията и търговията сред България и Турция”, съобщи Петков. По думите на българския министър председател с нея се поставя ново начало на връзките сред Турция и България.

Министър-председателят Кирил Петков съобщи, че в диалога с турския президент Ердоган е разисквана решимостта на двете страни за унищожаване на корупцията при прекосяването на общата ни граница.

„ Основен приоритет е нито един български, нито турски водач да не бъде обект на корупция и обект на застрашаване на спазването на разпоредбите “, безапелационен бе българският министър председател.

Петков приветства Ердоган за лидерската му роля в дипломатическите диалози сред Украйна и Русия.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР