Премиерът Кирил Петков е изразил подкрепа към всички украинци и

...
Премиерът Кирил Петков е изразил подкрепа към всички украинци и
Коментари Харесай

Подкрепа за всички украинци. Петков разговаря със Зеленски

Премиерът Кирил Петков е изразил поддръжка към всички украинци и възторженостти към украинския президент Володимир Зеленски в телефонен диалог. Това стана ясно от известие на пресцентъра на Министерския съвет в събота вечер.

Разговорът се е състоял на десетия ден от началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари. Редица европейски страни към този момент изпратиха свои оръжия, с цел да подкрепят украинските военни. За момента България отхвърля да го направи.

През последните дни се появи информация на украинските управляващи в обществените мрежи, че България изпраща 16 свои изтребителя. Петков опроверга изказванията, като посочи че в страната не е разполагаем подобен брой изтребители.

В телефонния диалог Петков е поздравил Зеленски за водачеството и куража, които всеки ден показва, "давайки мощ на украинския народ, изправен пред братоубийствена война ". Също по този начин е подчертал, че бягащите от войната "ще бъдат посрещнати у нас по този начин, че да се усеща като вкъщи си, а българските институции ще им окажат нужната помощ ".

Петков е уведомил украинския президент и за филантропичната помощ, която България изпраща за Украйна като болнично-медицинско съоръжение и лекарствени артикули. Зеленски от своя страна благодари за поддръжката на България.

Петков заема еднопосочна позиция във връзка с войната в Украйна от самото ѝ начало. Това докара до раздор с някогашния министър на защитата Стефан Янев във връзка негови позиции, които бяха признати от доста политици за компрометиращи България като член на НАТО и Европейски Съюз.

В началото на седмицата постът на Янев беше ангажиран от Димитър Заков, дълготраен посланик и представител на България в НАТО, който се разграничи от позицията на предшественика си.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР