Премиерът Кирил Пеков приветства председателя на Европейската комисия Урсула фон

...
Премиерът Кирил Пеков приветства председателя на Европейската комисия Урсула фон
Коментари Харесай

Фон дер Лайен и Петков представят Плана за възстановяване

Премиерът Кирил Пеков приветства ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен  у нас. Тя дойде през вчерашния ден вечерта. 

Двамата показват на конференция пред медиите в Министерски съвет оценката на Европейска комисия по отношение на Националния проект за възобновяване и резистентност на България.

" Този проект е работещ, новаторски и в действителност ще обезпечи модернизацията на България ", сподели Петков.

" С неспокойствие очаквам визитата в Софийския университет. Знам, че това е мястото на България, където са върховите достижение на България. Ние говорихме да съвместим върховите достижения в науката с бизнес бранша, за създаването на артикули, които да основат пазарна стойност. Знам за новаторски планове, да вземем за пример сателитната технология. Такива планове са значими, с цел да запазим стопанската система и обществото устойчиви ". Това съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен при представянето на Плана за възобновяване и резистентност, който получи зелена светлина от Европейска комисия.

„ Иновациите в Европа ще бъдат основани тук, за сигурни технологии. Това е скъп актив във все по-бурен свят. Следващо потомство Европейски Съюз – това е огромният План за възобновяване на обща стойност 800 милиарда евро, с цел да преустроим Европейски Съюз за идващите генерации. Първата тематика е за чиста сила. Втората е дигитализацията. А третата са вложенията, с цел да създадем нашите общества по-устройчиви и конкурентоспособни. Затова през днешния ден Европейска комисия дава зелена светлина на България за Плана за възобновяване и резистентност. Почти 60% от Плана поддържа зеления преход, това е извънредно. Имаме потребност от България в прехода към зелена и устойчива стопанска система. Декарбонизацията и законообвързващи ограничавания за емисията знаем, какъв брой са значими. Инвестициите за взаимовръзките с Румъния и Гърция също са извънредно значими, с цел да не бъдем повече подвластни от съветски газ и въглища, да се диверсифицираме от надеждни източници “, уточни тя.





Председателят на Европейска комисия ще организира срещи с Кирил Петков и членове на Министерския съвет, както и с представителите на политическите партии в ръководещата коалиция.

Програмата включва също посещаване в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, който е един от бенефициентите по ПВУ. По време на визитата си във висшето учебно заведение Урсула фон дер Лайен ще се запознае с планове на новаторски компании.

Планът за възобновяване и резистентност на България беше предаден на 15 октомври 2021 година В рамките на оценката Европейска комисия акцентира нуждата от промени в области като енергетика, господство на закона и превоз, с цел да бъде реализирано сходство с европейските условия. В тази връзка държавното управление актуализира проекта.

Основните промени в региона на енергетиката включват ограничения за ускорение на построяването на нови евтини възобновими източници и съхранението на евтина сила за потребление в пиковите часове, както и за понижаване на излъчванията от произвеждане на електрическа енергия . Актуализираният проект не съдържа планове за създаване на газови централи, тръбопроводи и задължения за затваряне на въглищни централи в идващите години.

В региона на върховенството на закона, държавното управление ускори промените, свързани с антикорупцията, промените в държавните предприятия и прането на пари. В транспортния бранш обновеният проект слага като явен приоритет железопътния превоз посредством нови планове за влаков състав, цифровизация в бранша и рехабилитация на жп линии.
Актуализираният проект за възобновяване и резистентност включва 57 вложения и 47 промени в 12 разнообразни сфери, които би трябвало да бъдат осъществени до 2026 година Мерки в региона на образованието и обществената сфера ще поддържат обновяването и построяването на учебни заведения, закупуването на модерна здравна инсталация, построяването на система за въздушна незабавна помощ, както и усилване на ограниченията за обществено подкрепяне.

Бизнес средата ще бъде подкрепена посредством усилване отчетността на основния прокурор, даване на цифрови административни услуги и възстановяване на прозрачността и конкуренцията при публичните поръчки. Бизнесът ще бъде непосредствено подсилен с грантово финансиране, финансови принадлежности и поддръжка за индустриални паркове. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР