Премиерът Бойко Борисов участва в церемонията по подписването на договора

...
Премиерът Бойко Борисов участва в церемонията по подписването на договора
Коментари Харесай

Борисов доволен от поредната стъпка на България към диверсификация

Премиерът Бойко Борисов взе участие в церемонията по подписването на контракта сред АЕЦ " Козлодуй " и компанията " Уестингхаус Електрик Швеция " за създаване на разбори на сигурността за внедряване на различен вид нуклеарно гориво за блок 5 на нуклеарната централа у нас.

Той съобщи, че това е следващата стъпка на България за диверсификация.

Договорът слага началото на втория стадий от процеса по лицензиране на нуклеарно гориво за 5-и блок на АЕЦ " Козлодуй " в осъществяване на програмата за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво. Процедурата по лицензиране на различно нуклеарно гориво у нас се реализира със взаимната работа на специалисти от България, Съединени американски щати и Швеция.

На церемонията министър-председателят подчертава върху геостратегическото значение на това, което България прави сега по отношение на отбраната на националната си сигурност , наблягайки, че значителен детайл е точно диверсификацията.

" Започнахме с диверсификацията на изтребителната ни авиация, с новите самолети F16 блок 70. Минахме през закупуването на 20% от терминала за полутечен газ в Александруполис и финансирахме построяването на интерконектора с Гърция, който тази година ще бъде подготвен. По самодейността " Три морета " напредваме доста бързо по отношение на разширението на газовото вместилище " Чирен ", което дружно с газовата връзка с Гърция ще обезпечи доставка и опция за предпазване на полутечен природен газ ", посочи министър председателят.
 5-и блок на АЕЦ
5-и блок на АЕЦ " Козлодуй " още веднъж е включен

Няма заплаха за популацията

Той съобщи, че построяването на 7-и и 8-и реактор в АЕЦ " Козлодуй " е извънредно значимо за България , защото страната ни държи на нуклеарната енергетика, която е включена в Зелената договорка на Европейски Съюз и има опит в сферата.

От своя страна изпълнителният шеф на АЕЦ " Козлодуй " Наско Михов изрази убеденост, че съдействието с Уестингхаус и отсега нататък ще продължи да се развива за положителното на българската нуклеарна енергетика. Вицепрезидентът и ръководещ шеф на " Уестингхаус Електрик Швеция " Азис Даг също изрази удовлетворение от партньорството с екипа на АЕЦ " Козлодуй ".

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова пък съобщи, че с подписването на днешния контракт процесът по цялостна диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво за България става необратим .

Тази стъпка е в интерес на България, на диверсификацията, на обезпечаване на сигурни и разнородни доставки на енергийни източници , означи и посланикът на Съединени американски щати Херо Мустафа.
 Петкова: Обсъждаме със Съединени американски щати диверсификацията на нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “
Петкова: Обсъждаме със Съединени американски щати диверсификацията на нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “

В срещата взе участие и посланикът на Съединени американски щати в България Н.Пр. Херо Мустафа

Посланикът на Швеция Катарина Рангнит посочи, че подписването на контракта ще бъде в изгода освен за двете компании, само че и за България и Швеция.

Изготвянето на детайлна оценка на сигурността се изисква от българската нормативна уредба, с цел да бъде получено позволение за въвеждане в употреба на различен вид горивни касети. След завършване на дейностите по контракта създаването ще бъде показана в Агенцията за нуклеарно контролиране за приемане на позволение за въвеждане в употреба на различните касети.

Изготвянето на анализите на сигурността е част от Програмата на АЕЦ " Козлодуй " за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво. Европейската тактика за енергийна сигурност изисква изцяло диверсифицирано портфолио на доставките на нуклеарни материали и услуги в ядрено-горивния цикъл за всички оператори на нуклеарни централи в Европейски Съюз. Целта е да се подсигурява непрекъснатата работа на нуклеарните мощности, както и сигурността при произвеждане на електрическа сила за популацията и индустрията на страните членки на Европейски Съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР