Премиерът Бойко Борисов отказа да се срещне с президента на

...
Премиерът Бойко Борисов отказа да се срещне с президента на
Коментари Харесай

Борисов отказа среща с македонския президент Георге Иванов

Премиерът Бойко Борисов отхвърли да се срещне с президента на Македония Георге Иванов, който е в София по покана на българския президент Румен Радев, заяви държавната пресслужба. Външният министър Екатерина Захариева също няма да се срещне с македонския държавен глава

Причината е, че изпълнителната власт в България не желае да се намесва във вътрешните работи на прилежаща страна.

Иванов пристигна в София ден откакто разгласи, че ще наложи несъгласие на контракта за новото име на страната си, контрактувано сред министър председателите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас. Българското държавно управление на собствен ред приема постигнатото от двамата единодушие югозападната съседка на България да носи отсега нататък името Северна Македония.

" Нашата позиция е кардинална и е ясна, както и на цялата интернационална общественост. Ясна е и позицията на президента на Македония. Българското държавно управление не вижда смисъл да бъде употребявано във вътрешнополитическите диспути в Скопие. Ключова за бъдещето развиване на нашата прилежаща страна е интеграцията в Европейски Съюз и НАТО и тя не трябва да бъде поставяна под въпрос ", се споделя в известието на държавната пресслужба.

За визитата на Георге Иванов в София стана известно от известие на прессекретариата на президента Румен Радев през вчерашния ден. В него се споделя, че визитата е публична и двудневна. Среща с Борисов и Захариева не е била оповестена публично, само че съгласно източници на " Дневник " е била планувана за на следващия ден заран. Днес Борисов е на посещаване в Палестинската автономност и се чака да дойде в София тази вечер.

Очаква се президентите Радев и Иванов да дадат обща конференция в 12.35 ч след среща на четири очи и пленарна среща на делегациите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР