Премиерът Бойко Борисов опита в свой стил да потуши скандала

...
Премиерът Бойко Борисов опита в свой стил да потуши скандала
Коментари Харесай

Борисов към сръбския премиер: Толкова ви обичам

Премиерът Бойко Борисов опита в собствен жанр да потуши абсурда със сръбския външен министър Ивица Дачич, който го разкритикува остро за изявление, обвързвано с независимостта на Косово. На работна вечера в Сараево на страните от Процеса за съдействие в Югоизточна Европа Борисов е разговарял със сръбския министър председател Ана Бърнабич, съобщи БНР. " Толкова ви обичам толкоз са ми другари, по какъв начин може да ме разбере по метод, по който… Викаме си посланици, правиме си… а нищо не съм рекъл, сподели Борисов на сръбския си сътрудник.
Припомяме, че след рецензиите на Дачич се стигна до приучване на сръбския дипломат в българското външно министерство, Белград пък привика представители на нашето посолство.
Сръбският президент Александър Вучич също се опита да потуши напрежението и разяснява, че става дума за " преходно недоразумение ".
Повод за острите думи на Дачич беше изявление на Борисов, че новият представител на Евросъюза по външна политика испанеца Жозеп Борел няма да пази националната политика на Испания за Косово, а европейската. Испания не признава Косово, а думите на премиера в Познан предизвикаха Дачич да каже по сръбска телевизия по адрес на Борисов " да не дава ум ". На срещата в Познан участва и Ана Бърнабич.
" Ти беше там.. И се прибирам и той споделил – няма да даваш ум на външния министър…. Аз съм най-добронамереният човек за него ", сподели още българският министър председател на Бърнабич.
От диалога сред Борисов и Бърнабич излиза наяве, че той не се е срещал със сръбския външен министър Ивица Дачич, който също беше в Сараево за среща на първите дипломати на страните от района.
В Белград краткотрайно ръководещата българското посолство в Белград Ива Крулева е била в сръбското външно министерство по искане на министър Ивица Дачич за изясняване на обстановката, зародила след думите на премиера Бойко Борисов по отношение на Косово, съобщи Танюг.
Пред Крулева в понеделник още един път било декларирано, че изказването на Борисов е " недопустимо, тъй като не е правилно, и се отнася до най-важния въпрос за една страна - този за териториалния интегритет ".
Властите в Белград изразили и изненадата си, че посланикът на Сърбия в София е бил извикан в българското външно министерство във връзка думите на Дачич.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР