Премиерът Бойко Бориков се срещна с председателя на Европейския съвет

...
Премиерът Бойко Бориков се срещна с председателя на Европейския съвет
Коментари Харесай

Борисов обсъжда в Брюксел бюджета на ЕС и зелената сделка

Премиерът Бойко Бориков се срещна с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, с който разискаха идните договаряния по многогодишната финансова рамка на Европейския съюз. Снощи той се срещна и с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с която са обсъждали и зелената договорка и механизма за съдействие и инспекция.

Премиерът Борисов разяснява, че в Брюксел не е обсъждал решението на Държавния департамент на Съединени американски щати за възбрана на влизането на българския арбитър Миталов на тяхна територия. Той разяснява, че не е сюрпризиран от това решение.
Бойко Борисов, министър-председател: Когато са видели човек с повдигнати обвинявания да е в Москва и да получава медал, несъмнено са си задали въпроси и от там е тръгнала цялата работа. Нито желая да знам, нито да разясня. Едното е работа на Щатите, имат го в техния закон, другото е решение на български арбитър, той е самостоятелен, по този начин е решил.
Две са главните тематики, които Борисов обсъждаше по време на срещите си в Брюксел. Едната е обвързвана с многогодишната финансова рамка или бюджетът на Европейски Съюз за идващите 7 години. Има страни, които не желаят да заплащат по-високи вноски, има и други като България, които желаят да запазят финансирането си от Европейски Съюз. Така че се обрисува конфликт по тематиката с бюджета.

Борисов е разговарял с Урсула фон дер Лайен за прехода към зелена стопанска система, което също е обвързвано с пари.
Бойко Борисов, министър-председател: Зелената договорка за България е огромен проблем. 60 % от силата и въглищните централи. Всички го знаят казуса. Всички знаят какви милиарди би трябвало да дадем за това, само че едва ли Европа ще се откаже от зелената договорка и едва ли Екологичен потенциал ще спре да желае това да стане по-скоро. Според мен би трябвало идващите 10 години да се работи доста интензивно. До 10-15 години да се намерят механизми да се заменят въглищата.
Притеснително е, че споделят, вие имате 14 милиарда евро, можете да си оправите енергетиката. Тука ни е главният спор и нощес, и през днешния ден и тук борбата е доста огромна.
Премиерът сподели още, че приемането на България в чакалнята на еврозоната ще ни приближи към белите страни в Европа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР