Премахват домашните за възпитаници през ваканциите. Да се понижат изпитванията

...
Премахват домашните за възпитаници през ваканциите. Да се понижат изпитванията
Коментари Харесай

Премахват домашните за ученици през ваканциите

Премахват домашните за ученици през ваканциите. Да се намалят изпитванията на учениците, планува промени в Наредба за оценяване на резултатите от образованието на учениците, качена за обществено обсъждане. Причината са постъпили в Министерството на образованието и науката сигнали и за претоварване на учениците вследствие нецелесъобразно задаване на писмени самостоятелни работи и големия брой изпитвания по просветителните предмети, демонстрират от просветителното министерство.

Едно от предложенията е да се намали броят на оценките, въз основа на които се образува срочната оценка за съответния учебен предмет, включително чрез заличаване на изискването за реализиране на на учениците за профилираната подготовка.

В проекта е записано, че на учениците в прогимназиалния етап на основното образование и в двата стадия на междинното обучение задачи за без значение писмено реализиране по самостоятелен учебен предмет ще се поставят не повече от два пъти в една просветителна седмица, а сумарно по всички просветителни предмети - не повече от пет пъти за една просветителна седмица.

На учениците в началния етап на основното образование задачи за без значение писмено реализиране по всеки от просветителните предмети български език и литература и математика се поставят не повече от три пъти в една просветителна седмица, а по останалите просветителни предмети - не повече от веднъж. Задачи за без значение писмено реализиране пък към този миг няма да се задават през ваканции.

Преодоляването на негативните трендове, свързани с потреблението на самостоятелните писмени работи за ученика или като алтернатива да се довърши незавършената през часа работа, предпоставя потребността от нормативно определяне на размера им за една просветителна седмица, написа в претекстовете към проекта. Когато реализирането на алтернативите се ревизира чрез независимо или групово изпитване, се поставя сегашна оценка независимо за всеки ученик, написа още в наредбата.

За писмена самостоятелна работа извън часа от изследователската планова интензивност, която учениците правят независимо или в екип, за да се акцентира върху опцията да получат оценка за задачата, изпълнявана следващо и поетапно през по-продължителен период от време.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР