Премахването на 6 метални чадъра и стоманобетонната конструкция под тях

...
Премахването на 6 метални чадъра и стоманобетонната конструкция под тях
Коментари Харесай

Премахват незаконни постройки на Капитолия в Борисовата градина

Премахването на 6 железни чадъра и стоманобетонната структура под тях от автокъща " Капитолия " в Борисовата градина започва във вторник. Те са оповестени за противозаконни от съда. Това е първата стъпка от премахването на цялата автокъща.

" Днес пристъпваме към наложително осъществяване за унищожаване на 6 броя слънцезащитни уреди, вид чадъри, които са сложени незаконно”, сподели от мястото на събитието Цветан Тодоров, шеф отдел в Столичната община пред Нова тв.

Хронологията до достигането на премахването на оборудванията наблюдава и кмета на регион " Средец " Трайчо Трайков.

" Това е една дълга процедура, която е почнала по констативен акт на регион „ Средец”. Мина през правосъдна инстанция. Окончателното решение на съда е, че откакто заповедта е обжалвана, следва да се извърши. Това не е механически елементарна интервенция. Изпълнителят е „ Софияинвест ". Ще коства към 50 хиляди, може и повече, които би трябвало да бъдат възобновени от притежателя. Той би могъл да го направи и доброволно”, съобщи Трайчо Трайков - кмет на регион „ Средец ".

Както Mediapool към този момент писа, без позволение върху наетия от общината парцел притежателите на " Капитолия " Едноличен търговец " Минкин – Албена Минкин " са построили 6 броя стоманобетонови фундаменти с чадър от железна структура, изпълнени без позволение за градеж и без утвърдени планове. Именно по тази причина те или би трябвало да бъдат отстранени, или ще останат в благосъстоятелност на " Софийски парцели ", като и в двата случая възнаграждение на осъществените работи не се дължи.

Междувременно има и дефинитивно решение на съда наемателят да върне целия терен на общината, поради преустановен контракт за наем с общината, само че то не може да се приложи, тъй като в това време теренът е преотдаден.

Какво реши съдът?

В края на юни предходната година Върховният касационен съд реши притежателят на автокъща " Капитолия " да върне терен от 1.6 дка на общинската компания " Софийски парцели " ЕАД, който непозволено употребява чартърен. Оказва се обаче че общинската компания не може да си върне терена, тъй като наемателят го е преотдал на трето сдружение и действително в този момент " Софийски парцели " би трябвало да се съди с него. Именно от решението на съда стана и ясно, че без позволение върху наетия от общината парцел са издигнати 6 броя стоманобетонови фундаменти с чадър от железна структура, изпълнени без позволение за градеж и без утвърдени планове.

В елементи, наемателят на терена Едноличен търговец " Минкин – Албена Минкин " подава касационна тъжба на 4 май 2020 година, с която апелира решение на Апелативен съд - София и на Софийски градски съд, които изискват от него да върне на Софийски парцели въпросния парцел от 1638 квадрата. Автокъщата го употребява с контракт за наем от 2008 година, който към този момент едностранно е преустановен от " Софийски парцели ". Съдът отхвърли и рекламация на Едноличен търговец " Минкин – Албена Минкин " " Софийски парцели " да му изплати сумата от 28 275.93 лева за осъществени строително-монтажни работи в интервала 2015-2017 година, с които е усъвършенстван употребения чартърен парцел.

Въпросният терен e oбщинcĸa coбcтвeнocт, дaдeнa зa yпpaвлeниe нa " Coфийcĸи имoти " пpeз 1997 година През 2003 година общинската компания продава на Едноличен търговец " Минкин – Албена Минкин " единствената частна постройка на терена - 88.5 кв. м. първи етаж и 52 кв. м. втори етаж. Собственик на компанията съгласно Търговския указател е Албена Георгиева Минкин - Асил. Именно там е офисът на автокъщата.

От претекстовете на съда стана ясно, че сдружението " Софийски парцели " едностранно е прекратило контракта за наем, тъй като наемателят е нарушил уговорка от контракта - да не преотдава на трето лице целия парцел или елементи от него без експлицитното документално единодушие на наемодателя, т.е. без позволение от общинската компания. Такова нарушаване е открито по делото.

На кого е преотдаден парцелът?

Парцелът е преотдаден на " Софтрейд 2003 " ООД. Прави усещане, че шеф на сдружението е Салех Салим Асил – т.е., семейството му съответствува с Албена Георгиева Минкин - Асил, която е наемателят по контракта със " Софийски парцели ". А другият шеф е Петър Георгиев. Именно през " Софтрейд 2003 " автокъщата реализира вноса на коли.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР