Премахване на търговския статут на болниците, премахване на клиничните пътеки,

...
Премахване на търговския статут на болниците, премахване на клиничните пътеки,
Коментари Харесай

ИТН иска: Без клинични пътеки, болниците да не са дружества

Премахване на комерсиалния статут на лечебните заведения, унищожаване на клиничните пътеки, нов закон за лечебните заведения предложиха от партия "Има подобен народ " /ИТН/ по време на диалозите за разработване на съдружно съглашение за бъдещо ръководство, които се водят от "Продължаваме Промяната ". Разговорите на тематика "Здравеопазване " се водят от Асен Василев, заяви Българска телеграфна агенция.

Да има профилирани коронавирус лечебни заведения в София и страната, нужна е незабавна подготовка на инфекционисти, както и основаване на спешен щаб от вирусолози и други специалисти за послания и препоръки към обществото, сподели Андрей Чорбанов. По думите му е належащо и да се сътвори национална стратегия за Т-клетъчен скрининг, а имунизирането против коронавирусната зараза да остане непринуден акт. Да се направи цялостен разбор на високата смъртност в страната, предложи още Чорбанов.

Да се възвърне престижа на "БулБио " АД, да се преразгледа националната здравна карта, да се отстранен клиничните пътеки през 2023 год. и да се вкарат диагностично-свързаните групи, е залегнало още в програмата на Има Такъв Народ.

НЗОК да има опция да подписва контракт с нужния й брой кревати, което ще наложи нормативни промени, добави още Чорбанов. По думите му ще би трябвало да се промени настоящият модел на финансиране. С сегашния Закон за лечебните заведения не може да се направи сериозна промяна и предлагаме след година да се приме нов закон, добави той. Чрез този закон да се вкара понятието "обществено лечебно заведение ", което ще може да оперира с парите от НЗОК и от Министерство на здравеопазването, без да осъществя облага, се планува в програмата на Има Такъв Народ.

Чорбанов добави, че е нужна полемика за НЗОК и осигурителния модел. Неплащането на здравните вноски да се приравни с неплащане на налози. Да има цялостна възбрана за доплащане за действия, които се заплащат от НЗОК, добави още Чорбанов.

Да се закрие Изпълнителната организация "Медицински контрол " и да се сътвори организация за медицински одит, надзор и акредитация, чието управление да се избира от Народното събрание, предложи още Чорбанов. По думите му е належащо въвеждане на мандатност на управителните длъжности в лечебните заведения, остойностяване на медицински действия, въвеждане на електронен указател на пациентите, дейно работеща доболнична помощ, скринингови стратегии за ранно разкриване на онкологични болести и други

За кадровия проблем в незабавната помощ Чорбанов уточни, че би трябвало да се промени категорията на труда на работещите "на терен ", както и да се обезпечи опция за кариерното им развиване, като с всяка по-горна категория лекарят да получава по-високо възнаграждение.

Според Иван Лютаков от Има Такъв Народ би трябвало да се направи смяна в наредбата за специализации, основана на Националната здравна карта. Да се промени методът на финансиране на специализантите, лекарски асистенти да работят в дребните обитаеми места, парамедиците да влязат в системата на незабавната помощ, добави още той.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР