Прекъсвания на тока в няколко училища причини проблеми с гласуването

...
Прекъсвания на тока в няколко училища причини проблеми с гласуването
Коментари Харесай

Токови удари причиниха проблеми с гласуването в Пловдив

Прекъсвания на тока в няколко учебни заведения аргументи проблеми с гласуването в Пловдив. Натоварването на електромрежата се получило, откакто във всяка секция раздали електрически печки. Парното не работи, поради повредата на " Топлофикация ". Всичко това наложи ръководителите на изборните комисии да дежурят пред електрическото табло и от време на време да включват падащия предпазител, съобщи NOVA.

Изборният ден в града под тепетата беше белязан и от проблем с дефектирали принтери.

" От всички 481 СИК в Пловдив град, единствено в две ще се гласоподава с бюлетини до 20 часа ", заяви за Радио Пловдив представителят на 16-та РИК Илиян Иванов. Това са 47 СИК и 63 СИК в Средно учебно заведение " Свети Седмочисленици " в жилищен регион Тракия. Иванов посочи, че едната машина въобще не е работила, до момента в който другата е отчела 54 гласа и е прекратила работа. Проблетите са софтуерни открили са специалистите от " Сиела норма ".

Заради компликациите с машините в Дома за възрастни хора " Свети Василий " жена сложи връх, откакто гласуването й лиши 10 минути. Тя не знаела технологията и стъпките, по които да стигне до изваждането на квитанция и стартирането й в урната.

20,67% е изборната интензивност на гласувалите за Народно заседание пловдивчани към 14.30 . Малко по-висока е интензивността на деклариралите своята поддръжка за президент на Република България - 21,29%, оповестиха от 16 РИК - Пловдив.

Най-активно гласоподават за Народно събрание гласоподавателите в регионите Западен, Тракия и Южен, а за президент вай-активни са в регионите Централен, Западен, Тракия и Южен.

Изключително ниска е изборната интензивност в Столипоново. По обяд по коридорите в двете учебни заведения в махалата можеха да се видят единствено по трима-четирима души. По-голямо скупчване имаше единствено по входовете, където охранители раздаваха защитни маски на малцината престрашили се да стигнат до урните, заяви TrafficNews.

Причината за тази ниска интензивност е машинното гласоподаване. Хората са обезпокоени. Повечето не могат да четата, ниско грамотни са и не знаят по какъв начин да гласоподават. Не са подготвени да боравят с машините ", споделиха членове на от една от изборните комисии.

За да са в помощ на необразованите гласоподаватели, от СИК са налепили по коридорите картинки, онагледяващи по какъв начин се работи с машината. И по тях изясняват на хората по какъв начин да упражнят правото се на избор.

" За първи път ще гласоподавам с машина. Не съм виждала дори по какъв начин става. Притеснявам се, само че ще се опитвам ", изясни пред наш кореспондент Минка Колева. Кемал Асан, който сполучливо се оправи с гласуването пък, показа, че за мнозина негови съседи от махалата ще бъде невероятно.

" Има хора, които не могат да четат. С хартиената бюлетина беше по-лесно, само че в този момент с машината няма да се оправят ", безапелационен е мъжът.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР