Прехвърлянето на здравната ни система в дигиталната ера постигна още

...
Прехвърлянето на здравната ни система в дигиталната ера постигна още
Коментари Харесай

Всички прегледи при лекар влизат в е-досието на пациента

Прехвърлянето на здравната ни система в цифровата епоха реализира още една дребна крачка прогрес. Всички общопрактикуващи лекари и експерти в извънболничната здравна помощ към този момент имат опция да записват електронно прегледи и да издават амбулаторни листове в електронен формат. Тази функционалност е част от новия модул „ Е-Преглед “ на НЗИС, който дава опция за цялостно електронно документиране и предпазване на всички осъществени медицински прегледи, заяви " Информационно обслужване ".

Документът, основан от „ Е-Преглед “ е съществена част от персоналното здравно досие на всеки пациент и посредством него се свързват към този момент създадените и функциониращи модули „ Е-Рецепта “, „ Е-Направление “ и „ Е-Имунизация “. По този метод пациентите и оторизираните здравни лица ще имат цялостна проследимост и история на болесттите, диагнозите, назначените лечения, проучванията, изписаните медикаменти и други " Така всеки лекуващ доктор ще може да наблюдава цялостната история на обещано заболяване, без да се постанова пациентите да разнасят със себе си папки с хартиени проучвания, епикризи и амбулаторни листи ", разяснява изпълнителният шеф на „ Информационно обслужване “ АД Ивайло Филипов.

От пациента ще зависи какъв достъп и за какъв брой време да даде на лекарите до електронната регистрация на прегледа, изясни. Той посочи, че е-преглед не значи " електронен обзор ", както и електронната рецепта не се изписва по телефона, а се издава след обзор при доктор.

Д-р Брънзалов изясни, че посредством електронното досие към този момент няма да се постанова пациентите да чакат, с цел да предадат лабораторните си проучвания на консултиращия ги доктор. В момента, в който е публикуван електронният ваучър и лабораторията обработи съответния биологичен артикул, той се качва в националната осведомителна система, добави той. Така лекарите ще бъдат облекчени и по още една линия - ще отпаднат докладите към РЗИ.

В момента модулът е в пилотно потребление.

БУМАЩИНА

С отпадането на една бумащина за лекарите, се появява нова. Министерство на здравеопазването е разпоредило инвентаризация на имунизациите при общопрактикуващите лекари. Те би трябвало да рапортуват на РЗИ наличностите по партиди и период на валидност, приложените ваксини по тип и количество и бракуваните дози заради изминал период, както и останалите неоползотворени. От националното съдружие на общопрактикуващите лекари обаче акцентираха, че имунизациите, направени от тях, се вкарват сега на слагането им в националната система, заради което РЗИ може да си вземе тази информация доста бързо и елементарно от системата, вместо да чака доклади от лекарите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР