Преговорите за мир вървят на две нива - от една

...
Преговорите за мир вървят на две нива - от една
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Отсъства чувството за спешност в преговорите Русия - Украйна

" Преговорите за мир вървят на две равнища - от една страна са сред Русия и Украйна, а от друга - интернационалните старания, връзката на редица страни с Русия за прекъсване на войната. Създаването на пряк канал за връзка сред Москва и Киев е от основно значение, само че се основава усещане за отсъствието на възприятие за неотложност ".

Това сподели пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, шеф на Института по стопанска система и интернационалните връзки.

Според него военните дейности ще продължат досега, в който се стигне до единодушие в договарянията:

" Няма различен метод за привършване на една война, с изключение на политическите договаряния.... Друг е въпросът, че самите договаряния не вървят задоволително бързо ".

По думите на Кючуков прекратяването на огъня не е изведено като предпочитана цел на договарянията:

" Създава се усещане, че и двете страни разчитат да получат някакви спомагателни причини в хода на договарянията от развиването на бойните дейности. За Русия е значимо да получи цялостен надзор на сухоземната връзка до Крим. За Украйна е значима трупаната всеки ден интернационална поддръжка, както и лавината от наказания, заливаща Русия, която става все по-тежка ".

Дипломатът акцентира, че и двете страни са изразили вяра за очертаваща се рамка на допустимо съглашение:

" Русия сложи като главно изискване неутралитета на Украйна и сякаш по това искане нещата са най-близко до компромис.... Тук тъжната подигравка е, че казусът, послужил за претекст за началото на войната, се оказа задоволително елементарно разгадаем и то по политически път, което слага въпрос за какво това не беше направено преди военните дейности ".

Прогнозата на Любомир Кючуков е:

" Както и да приключи войната, след нея ни чака извънредно тежък интервал на интернационална борба, на липса на политически разговор и значително на ерозирали и неефективни интернационалните институции ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР