Преговорите между Европейския съюз и Великобритания за бъдещите им отношения

...
Преговорите между Европейския съюз и Великобритания за бъдещите им отношения
Коментари Харесай

Барние отечете слаб прогрес в последните Брекзит преговори с Великобритания

Преговорите сред Европейския съюз и Англия за бъдещите им връзки не се придвижиха значително напред в последния им кръг тази седмица, съобщи в петък основният Брекзит договарящ на единния блок Мишел Барние, съобщи организация Ройтерс, представена от БНР.

" Тези, които се надяваха договарянията да продължат бързо тази седмица, ще останат разочаровани. За страдание и аз искрено съм отчаян и угрижен, само че също по този начин сюрпризиран ", уточни той конференция след двудневните диалози Европейски Съюз - Англия в Брюксел.

" Британските договарящи не демонстрираха каквато и да е действителна подготвеност да продължат напред по въпроси от главно значение за Европейския съюз и това макар гъвкавостта, която ние показахме през последните месеци ", добави той.

Освен това Барние означи, че Обединеното кралство чака английските компании да имат достъп до единния европейски пазар, само че в същото време не желае те да бъдат обвързани със същите стандарти както европейските компании. Той подсети, че Англия е избрала да напусне самия обединен блок и дружно с него и единния пазар.

" Необходимостта от равнопоставени условия няма да отмине ", настоя Барние и акцентира, че това е " причина за договаряне " за всяка една договорка за връзките сред двете страни след Брекзит.

Според него двустранна комерсиална договорка след Брекзит наподобява " малко евентуална " на този стадий.

" От европейска позиция, ние сме доста загрижени за обстановката на нашите договаряния. Часовникът тиктака ", уточни той.

Европейският посланик съобщи, че малко на брой са очаквали забележителен прогрес през този месец и има по-добри вероятности за прогрес в идващия кръг от договаряния, който ще се организира в Лондон през втората седмица на септември.

Британският му сътрудник Дейвид Фрост съобщи, че договорката за двустранните връзки след Брекзит " към момента е допустима " и към момента е задачата на Лондон, само че тя няма да бъде елементарно постижима.

" Има обилни области, които остава да бъдат решени и даже там, където има необятно схващане сред договарящите, има доста детайлности, по които би трябвало да се работи ", уточни Фрос след края на двудневните договаряния и добави: " Времето е малко за двете страни ".

Настояването на Европейския съюз за реализиране на единодушие по отношение на неговата държавна помощ и политика в региона на рибарството " прави излишно мъчно да се реализира прогрес " в договарянията за бъдещи връзки с Обединеното кралство, уточни той.

" Търсим отношение, което ни подсигурява да възвърнем суверенния надзор върху личните си закони, граници и води и да се съсредоточим върху търговски връзки, основаващи се на съглашение за свободна търговия, като тези, които Европейски Съюз е сключил с редица други интернационалните сътрудници, дружно с на практика договорености за съдействие в области като авиацията, научните стратегии и правоприлагането ", подчетта Фрост.

Двете страни имат доста значими сегменти и специфики по отношение на бъдещата договорка, която би трябвало да откри решение в къс период, предизвести британкият договарящ.

В неговото изказване се показва, че договарянията са планувани да продължат в Лондон през седмицата от 7-и септември.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР