Преговорите между четирите партии за съставяне на правителство отново са

...
Преговорите между четирите партии за съставяне на правителство отново са
Коментари Харесай

Спор в Народното събрание за състава на бъдещия кабинет

Преговорите сред четирите партии за сформиране на държавно управление още веднъж са във фокуса на вниманието на групите в Народното събрание. „ Демократична България “ излязоха с остра декларация, в която настояха за повече конкретика при експертните диалози.

В остра декларация от парламентарната естрада Христо Иванов даде да се разбере, че " Демократична България " са недоволни, че към този момент близо седмица се водят договаряния без конкретика и без реализиране на съглашение. Недоволни са и от обстоятелството, че в договарянията са поканени от Движение за права и свободи.

" Ако някой желае в действителност поддръжката на " Демократична България ", в случай че някой желае тя да бъде не просто смокинов лист или параванче, а същински сътрудник, за което ние сме подготвени, и приказвам всичко това, тъй като желая да стане държавно управление, само че желая да стане държавно управление, което може да трансформира България, апелирам и се надявам да бъдем чути. За нас ще бъде доста значимо това държавно управление да има доста явен ангажимент, програмен, с няколко тематики, които са свързани с опцията да освободим от корупцията българската страна ", съобщи Христо Иванов, ръководител на " Демократична България ".

" Ние ще чакаме редовно съглашение или едно съглашение, което ясно да конфигурира поддръжката за това ръководство, тъй че то да може в действителност да държи на отдалеченост Движение за права и свободи и ГЕРБ. Ние сме подготвени да разгледаме и всички останали варианти, в това число да бъдем съпротива от " Демократична България ", уточни още той.



Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ отговори, че " Демократична България " градят политиката си въз основата на анти Движение за права и свободи говорене.

" Вашата отпадналост не се опитвайте да я криете отново с анти Движение за права и свободи изразителност. Вие търгувате и рекетирате всяка власт ", обърна се от трибуната Мустафа Карадайъ.

" Вие сте част и сте артикул, и в това число естествено и пленник, на една проведена олигархично-медийна-НПО-политическа група. Става въпрос персонално за господин Прокопиев, като олигарх и знак на задкулисието в българската политика, като човек, който, притежавайки медийна и икономическа власт, заграбва политическа власт без да се явява на избори. Ние призоваваме посредством разговор сред парламентарните групи да определим националните цели, да възстановим държавността, нормалността в политиката и демокрацията в България ", сподели още той.



Мая Манолова съобщи от парламентарната естрада, че ще поддържат държавно управление на смяната, в което не се усеща дългата ръка на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

" От опит знам, че когато стартират декларациите от парламентарната естрада диалозите за основаване и за поддръжка на държавно управление не вървят. Хората си показват и чакат това държавно управление да бъде излъчено от най-голямата парламентарна група, да бъде подкрепена от обединенията на митинга и да има ясно разграничаване от досегашните практики и от корупционния модел, който беше натрапен през последните години или казано с други думи, хората чакат държавно управление, в което ГЕРБ и Движение за права и свободи да нямат въздействие ", съобщи Мая Манолова, ръководител на ПГ на " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

От " ИТН " обявиха, че договарянията не престават и скоро ще са подготвени с съответни имена за министър председател и министри, само че без да прецизират по кое време тъкмо.

-БНТ: подготвени ли сте да подпишете съглашение?

" Не сме разсъждавали по този въпрос изобщо ", съобщи Ивайло Вълчев от ПГ на Има Такъв Народ.

" Не инцидентно имахме диалози, които не престават на експертно равнище и както към този момент казахме, нещата, които би трябвало да бъдат научени от хората, които са заинтригувани от тези неща и би трябвало да ги знаят, те се споделят там на тези места и с тези хора ", разяснява още Вълчев.

" Не сме получили мандат, с цел да разгласяваме имена. Готовност имаме. В момента, в който бъде връчен мандатът, името на премиера ще стане ясно ", добави той.

Междувременно се организира среща сред " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! ". Темата беше лъчение на държавно управление от " ИТН ". Резултатите от срещата се чака да станат ясни по-късно през днешния ден.

Снимки: Десислава Кулелиева, Българска национална телевизия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР