Преговори за определяне на размера на минималната работна заплата през

...
Преговори за определяне на размера на минималната работна заплата през
Коментари Харесай

Турция започва преговори за определяне на новия размер на минималната заплата

Преговори за установяване на размера на минималната работна заплата през идната година стартират през днешния ден в Турция, заяви държавната телевизия ТРТ Хабер. Представители на държавното управление ще се срещнат с делегация на служащите и работодателите, с цел да очертаят пътна карта и да обсъдят до момента свършената работа.

Процесът по установяване на новия размер на минималната заплата визира директно близо 7 милиона служащи и индиректно всички жители, отбелязва телевизионният канал.

Домакин на срещата през днешния ден ще бъде Министерството на труда и обществената сигурност. Страната на работодателите ще бъде показана от Турската конфедерация на работодателските асоциации (TISK), а страната на служащите от ТЮРК-ИШ (TURK-IS), защото това е конфедерацията с максимален брой членове.

Минималната работна заплата се дефинира от Комисията за установяване на минималната работна заплата, която се състои от 15 души, по петима представители на служащите, работодателите и държавното управление.

Минималното месечно трудово заплащане сега е в размер на 13 414 турски лири бруто (431 евро) или 11 402 лири (367 евро) нето.

В началото на 2023 година тя е била 8506 турски лири, само че от 1 юли размерът ѝ бе повишен.

Турция се бори с високи равнища на инфлацията. През ноември страната записва най-високото ѝ ниво от близо година - 61,98 % на годишна база. В изпитание да смекчат резултата от скока на цените върху хората през последните години турските управляващи усилват минималната работна заплата два пъти годишно. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР