Преговори? Едностранно обявяване на независимост – или предсрочни избори? Три

...
Преговори? Едностранно обявяване на независимост – или предсрочни избори? Три
Коментари Харесай

Каталуния: Възможните сценарии след референдума за независимост

Преговори? Едностранно оповестяване на самостоятелност – или предварителни избори? Три дни преди упования опит на Каталуния да провежда референдум за самоопределяне, неразрешен от съда, за в бъдеще се обрисуват разнообразни сюжети в политиката.

Ще има ли референдум?

На процедура е несъмнено, че в неделя няма по какъв начин да се реализира референдум, заслужаващ доверие от позиция на интернационалното право – Мадрид направи всичко, с цел да го осуети.

Полицията конфискува милиони бюлетини за гласоподаване и 45 хиляди вести до членовете на секционните комисии. Избирателните описи не са оповестени и нежелаещите самостоятелност бойкотират вота.

Избирателната комисия, поръчител за съответно протичане на гласуването, бе разпусната заради опасност с санкции.

На хиляди служители на реда е сложена задача да запечатат изборните секции.

Раул Ромева, член на каталунското държавно управление, отговарящ за интернационалните връзки, увери обаче, че референдум въпреки всичко ще има.

„ Можем да отпечатаме бюлетини за гласоподаване толкоз пъти, колкото се наложи, разполагаме с изборните описи, имаме урни, ще има и изборни секции”, съобщи той тази седмица пред Агенция Франс Прес.

Преговори?

Доколкото е все по-ясно, че част от каталунските гласоподаватели ще се явят пред урните (били те спонтанни или не), каквото и да става, и че гласовете за самостоятелност ще са повече, тъй като съперниците ѝ няма да вземат участие, сепаратистките водачи ще търсят метод да извлекат изгоди даже без оповестяване на самостоятелност.

Как обаче ще стане това?

Габриел Коломе, учител по политически науки в Барселонския самостоятелен университет, вижда като първи вероятен вид позив за всеобща готовност в цяла Каталуния.

Малкият анархистки профсъюз Се Хе Те насочи към този момент апел за обща стачка от 3 октомври, само че главните профсъюзни централи У Хе Те и Се Се О О не са го последвали към този момент.

Една продължителна стачка би могла да нанесе вреди на испанската стопанска система, защото Каталуния дава 19% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Демонстрации и безредици?

В този подтекст се резервира и опцията за всеобщи демонстрации и вълнения. Правителството на консерватора Мариано Рахой прочее е изпратило в района две трети от полицейските специфични сили за потушаване на протести. Попълнението включва близо 10 хиляди служители на реда и цивилни охранители; една част са настанени по фериботите.

Въоръжени с този сюжет за всеобща готовност, сепаратистите „ ще се опитат да преговарят” по проблемите с самостоятелното ръководство и финансирането на Каталуния, допуска Коломе.

Социалистите към този момент са формирали в Мадрид парламентарна комисия за разисквания по промени в статута на испанските провинции. Една от отцепническите сили на каталунците – Каталунската европейска демократическа партия, одобри да взе участие в дебата, което може би е знак, че минимум една от партиите в каталунската ръководеща коалиция желае договаряния.

Провъзгласяване на република?

Рафаел Аренас Гарсия, учител по право в Барселонския самостоятелен университет, предлага различен вид с едностранно оповестяване на самостоятелност, кратко DUI, което би принудило Мадрид да реагира.

В кабинета са взели на майтап съкращението DUI, означаващо на британски шофиране в пияно положение (Driving under influence). В сходен случай страната има опция да суспендира автономията на Каталуния и да поеме примерно контрола над локалната полиция.

Властите могат и да арестуват каталунските водачи като главата на районното държавно управление Карлес Пучдемон. Рискуват обаче фотография на отцепническите водачи, обкръжени от служители на реда, да обиколи света и да обезпечи на сепаратистите опцията „ да преминат от логиката на независимостта към логиката, предполагаща отбрана на демокрацията против една репресивна държава”, означи Коломе.

Предсрочни избори?

Трети сюжет наподобява включва разформироване на каталунския парламент, без да се прогласява самостоятелност, а след това, рано или късно – нови районни избори.

Така сепаратистите разчитат може би да се възползват от рецесията през последните дни и да получат по-голямо болшинство в районния парламент, с цел да продължат битката за самостоятелност.

Мариан Барио, Франс прес; превод: Българска телеграфна агенция
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР