Прегледът на отворените данни за обявите за свободни работни места

...
Прегледът на отворените данни за обявите за свободни работни места
Коментари Харесай

Какви бяха свободните работни места през 2018 г.

Прегледът на отворените данни за обявите за свободни работни места на Агенция по заетостта за интервала сред четвъртото тримесечие на 2017 година и четвъртото тримесечие на 2018 година ни дава опция да създадем някои забавни изводи, написа в разбор на Института за пазарна стопанска система.

Средна брутна заплата (приравнена за 8-часов работен ден) за свободните работни места в бюрата по труда за цялата 2018 година е 727 лева

През третото тримесечие на 2018 година тя възлиза на 755 лева или 67,5% от междинната заплата за страната (1117 лева по данни на Национален статистически институт за третото тримесечие на 2018 г.), като през последните няколко години не се следи особена смяна в това съответствие.

През последното тримесечие на 2018 година тя към този момент доближава 757 лева, което е с 8% над осреднената заплата по обявите за същия интервал на 2017 година Този ритъм на повишаване е в унисон с следения в стопанската система (между 7 и 8% в другите тримесечия).

В изискванията на бързо възходяща минимална работна заплата (която към този момент надвишава 45% от средната), не е изненадващо, че относителният дял на обявите за работни места с подобен вид възнаграждение остава забележителен. През 2018 година 27% от прегледаните от нас разгласи в бюрата по труда са за минимално възнаграждение, а едвам 6-7% са за заплата, която е близка или над междинната за страната. Нещо повече – при тези калкулации сме изключили данни за работните места, които в действителност са за по-ниско от минималното възнаграждение, каквито разгласи не престават по някакъв метод да се появяват в базата данни на АЗ.

Сред най-нископлатените специалности, за които обаче има търсене в бюрата по труда (обикновено за минимална работна заплата), намираме охранители, машинни оператори в текстилното, шивашкото и кожарското произвеждане, пощальони и куриери, продавачи на пазари, други типове неквалифицирани служащи, в това число такива в селското стопанство, както и разнообразни типове спомагателен личен състав.

Сред прегледаните от нас свободни работни места най-високо брутно възнаграждение е било препоръчано за систематичен анализатор (4 хиляди лева.), само че в бюрата по труда през 2018 година са се търсили и десетки ИКТ експерти (при приблизително възнаграждение за 2254 лева, само че с някои позиции достигащи 2900 лева.), оператори в контактни центрове, разнообразни типове техници, инженери и административен личен състав – все позиции със междинна предлагана заплата над 1500 лева

Като цяло максимален дял от обявите през 2018 година са за групите „ машинни оператори и монтажници ”, както и за „ квалифицирани служащи и занаятчии ” (и двете групи образуват по към 23% от свободните работни места). Прави усещане още, че свободните работни места, които не изискват специфична подготовка (11%), са повече от тези за експерти (едва 10%). Конкретните специалности, които като численост най-вече се търсят в бюрата по труда, са:

Машинни оператори в хранително-вкусовата индустрия (3,3% от всички свободни места)

Майстори-занаятчии на произведения от текстил, кожа и сродни материали (2,5%)

Машинни оператори в шивашкото произвеждане (2,4%)

Работници в преработващата индустрия, н.д. (2,0%)

Монтажници на електрическо и електронно съоръжение (2,0%)

Регионален обзор

Средната предлагана заплата в бюрата по труда за цялата 2018 година е 727 лева, като нейният размер варира от 893 лева в столицата до 561 лева в област Кърджали. Област Кюстендил е другата, в която междинното предлагано възнаграждение е под 600 лева, а в диапазона 600-650 лева се концентрират множеството от по-слабо развитите области като Видин, Монтана, Силистра и Разград.

Любопитно е, че на второ място по най-висока предлагана заплата се подрежда област Търговище, което е в унисон с положителните данни за локалния пазар на труда – региона записва рекорден коефициент на претовареност през третото тримесечие на 2018 година Пред 2018 година за заплати над 900 лева там са търсени готвачи, металурзи и машиностроители, печатари, заварчици и монтажници.

По публикацията работиха: Евгения Маринова, създател Екип на Investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР