Предвид зачестилите горски пожари, свързани с високите летни температури, от

...
Предвид зачестилите горски пожари, свързани с високите летни температури, от
Коментари Харесай

От 200 лв. започват глобите за палене на огън в горите, напомнят от МВР - Варна

Предвид зачестилите горски пожари, свързани с високите летни температури, от ОД на Министерство на вътрешните работи - Варна припомнят на популацията за заповед регионалния шеф Марио Смърков, с която е разгласен пожароопасния сезон в горските територии на региона за времето от 1 април до 31 октомври 2023 година

В тази връзка от регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи напомнят, че категорично се не разрешава паленето на открит огън и осъществяване на огневи работи, като глобите за нарушителите са в размер от 200 лева и повече.

Електронната листовка „ Пази горите от пожар “ е оповестена на осведомителния уебсайт на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ – Министерство на вътрешните работи - pojarna.com.

Седем пожара са горели на територията на Североизточното държавно дружество (СИДП) през първите шест месеца на годината.

Три от тях са в държавните горски територии на ДГС-Варна, два в ДГС-Омуртаг и по един в ДГС-Нови пазар и ДЛС-Балчик. При трите пожара в обсега на РДГ-Шумен са наранени 9 декара широколистни гори, а при четирите на територията на ДГС-Варна огънят се е разпрострял върху 108 декара от които 53 са иглолистни култури, а останалите широколистни. Всички пожари са низови.

За същият интервал на предходната година пожарите са 17, като 4 са на територията на РДГ-Шумен, а 13 на РДГ-Варна. В областите Шумен и Търговище огънят е обхванал 75 декара широколистни гори и сухи треви, а за Варна и Добрич декарите са 72, като 8 са в иглолистни, а 61 декара в широколистни гори.

И все още не престават инспекциите взаимно с РДГ, във всички стопанства на СИДП, за справяне със запалванията по време на пожароопасния сезон. Навсякъде са възобновени минерализованите линии, противопожарните коли са изправни, а териториалните поделения разполагат с нужното профилирано облекло. Извършват се и целенасочени инспекции към местата за отдих, където се събират доста хора, като са сложени нови табели указващи къде може да се пали огън. Във всички стопанства има направени графици за наряди, с цел да може да се реагира на всеки сигнал подаден на незабавен телефон 112.

Заради засушаването и предстоящите високи температури през идващите дни от управлението на СИДП приканват жителите да не оставят открит огън без контрол, да не палят стърнища и сухи треви, както и да не изхвърлят цигари и запалими боклуци навън.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР