Предупредителен протест срещу закриването на въглищните централи и мините организираха

...
Предупредителен протест срещу закриването на въглищните централи и мините организираха
Коментари Харесай

Миньори от Перник на протест срещу закриването на въглищните централи и мините

Предупредителен митинг против закриването на въглищните централи и мините проведоха работещите в Топлоелектрическа централа " Република " и " Мин индъстри " ЕООД в Перник. Десетки заети в сектора излязоха през днешния ден, с цел да изразят поддръжка към сътрудниците си от района на Стара Загора и Маришкия басейн.

Изпълнителнителният шеф на " Топлофикация - Перник " инж. Чавдар Стойнев разяснява, че митингът е кротичък и цели да изрази несъгласието на енергетиците и миньорите от района с Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), в който е разказано, че до 2027 година топлоцентралата в регионалния град ще бъде закрита, в случай че не стартира да употребява различен тип гориво.

" Преминаването е дълъг и комплициран развой . Всяко ново оборудване изисква доста труд и време, а също и доста съгласувания с институциите ", посочи Стойнев.
Своята позиция по тематиката обявиха и представители на синдикалните организации към КНСБ - Илияна Велкова и Юлиан Георгиев. Те потвърдиха, че поддържат митинга и показват безапелационния си отвод против бързото осъществяване на направените Териториални проекти за обективен преход (ТПСП).

" Само в мината работят 400 души. Как толкоз фамилии ще съумеят по бърз метод да се пренасочат към други работни места? Притеснява ни и фактът, че всички учебни заведения, детски градини и болнични заведения в града се зареждат от Топлоелектрическа централа " Република ". Какво ще се случи с тях, в случай че сдружението спре работа? Нека да помислим по какъв начин този преход да стане по-справедлив и равномерен за хората ", сподели Велкова.
 Българска телеграфна агенция
Според нея, в случай че Топлоелектрическа централа - Перник завърши работа, пострадали ще бъдат освен работещите там , само че и потребителите на услугата. Друг проблем, който протестиращите считат, че неизбежно ще настъпи, в случай че топлоцентралата затвори и доста от семействата преминат на отопление с разнообразни уреди, е, че електропреносната мрежа няма да издържи на натоварването.  

Енергетиците и миньорите от Югозападния въгледобивен район са изготвили протестна декларация, в която упорстват за предоговаряне на ПВУ в част " Енергетика " и опазване в употреба на въглищните централи до 2038 г. 
 Българска телеграфна агенция
Енергетиците и миньорите от Перник оповестиха, че в случай че ТПСП не бъдат поправени, са подготвени да преминат към ефикасни протестни дейности.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР