Предупредителен жълт и оранжев код за интензивни валежи и за

...
Предупредителен жълт и оранжев код за интензивни валежи и за
Коментари Харесай

Опасно време в сряда: Жълт и оранжев код за дъжд, вятър и гръмотевици

Предупредителен жълт и оранжев код за интензивни превалявания и за мощен вятър в страната за 18 май, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Това се показва в картата с рисковите метеорологични феномени, оповестена в уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология

С оранжев сигнален код за на следващия ден са три области в страната: Пловдив, Смолян и Кърджали. Например, в област Кърджали се чака да има местни интензивни превалявания и гръмотевични стихии.

Очакваните количества на преваляванията ще са сред 10-30 литра на квадратен метър, локално до 50 литра на квадратен метър. Вятърът от североизток ще се усили, ще е с пориви до 25 метра в секунда.

В останалите 25 области на страната от Национален институт по метеорология и хидрология за на следващия ден афишират жълт сигнален код - за интензивни превалявания в някои от тях, както и за мощен вятър.

През идващото денонощие през страната ще премине добре изразен леден атмосферен фронт. През нощта с сдържан северозападен, денем с краткотрайно мощен най-вече североизточен вятър ще нахлува леден въздух.

През нощта изначало в северозападната част от страната, а до сутринта и в Североизточна България ще се развият гръмотевични стихии. През деня на доста места ще има превалявания и гръмотевична активност, с условия за местни обилни извалявания и градушки.

След обяд от север явленията ще затихват и облачността ще се раздира и понижава. До среднощ преваляванията съвсем на всички места ще спрат, а вятърът ще отслабне, най-късно в крайните южни региони.

Дневните температури доста ще се намалят и оптималните ще са от 15-16° тук-там в Североизточна България, до 24-25° в Горнотракийската равнина, само че и там в следобедните часове внезапно ще застудее. В София оптималната температура ще е към 19°.

Атмосферното налягане бързо ще се покачва и ще бъде по-високо от междинното за месеца. Над Черноморието ще е най-вече облачно, прохладно, с превалявания от дъжд. След обяд преваляванията от север ще стопират Ще духа сдържан до мощен вятър от север-североизток и с него ще става студено.

Температурите ще се намаляват и към 15:00 часа ще са сред 13° и 16°. Температурата на морската вода е 15-16°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала. Над планините времето ще е най-вече облачно и дъждовно, на доста места с гръмотевични стихии.

Ще духа сдържан и мощен север-североизточен вятър и с него температурите сензитивно ще се намалят. Към 15:00 часа на височина 1200 метра ще е към 13°, на 2000 метра към 6°, а до края на денонощието ще се намалят с още 6-7°.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР