Предстоят ни две, три, дори четири години, които ще бъдат

...
Предстоят ни две, три, дори четири години, които ще бъдат
Коментари Харесай

Експерт: Предстоят ни няколко тежки години, следващата ще е по-тежка от тази

Предстоят ни две, три, даже четири години, които ще бъдат много тежки. Следващата година ще бъде по-тежка и от тази.

Това предвижда пред БНР Костанца Рангелова, старши анализатор в Програма " Енергетика и климат " на Центъра за проучване на демокрацията.

По думите ѝ при спрян съветски газ идващият отоплителен сезон рискува да бъде даже още по-тежък, а всяка употребявана молекула газ през този сезон ще направи идващия още по-труден.

Капацитетът на газопреносната мрежа, която минава през Украйна и Словакия, може да компенсира потенциала на " Северен поток ", само че Русия не прави това. Целта е последователно да се понижат количествата газ към Европа и постепенно да ни вкарат в рецесия с началото на отоплителния сезон, разяснява Костанца Рангелова в предаването " Събота ".

Според нея Русия разиграва фарс, с цел да дестабилизира Европа. Ако Русия спре внезапно газа, ще има доста по-голямо равнище на взаимност, а когато го стопира постепенно, това затруднява единната позиция, уточни тя.

" Бавно се движим към този капан. "

Експертът посочи, че " Северен поток " разполага с към 360 мегавата мощ като потенциал на турбините. Турбините, които сега са на линия, биха могли да обезпечат 100% от газа, като това е естествен стандарт в промишлеността – всяка такава инфраструктура да има спомагателен потенциал, съвсем двойно на потребностите, в случаи на повреди и непредвидени условия.

Спестяването на газ е най-важното, което би трябвало да вършим сега, счита Рангелова.

Като различен проблем тя очерта неналичието на задоволително съгласуваност сред другите страни и при спиране на газа няма по какъв начин " оптимално да се разпредели напрежението ".

Най-застрашени при изцяло прекъсване на газа са страните в Централна и Източна Европа, тъй като няма задоволително потенциал за доставка на различен газ, посочи тя.

Най-накрая би трябвало да се дефинират енергийно бедните семейства, с цел да има съответни политики за подкрепяне, сподели Рангелова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР