Предстоящото обновяване на софийския площад Александър Невски отново разбуни духовете

...
Предстоящото обновяване на софийския площад Александър Невски отново разбуни духовете
Коментари Харесай

Симеон Славчев: Няма да позволим Графа 2 пред „Св. Александър Невски”

Предстоящото възобновяване на софийския площад „ Александър Невски ” още веднъж разбуни духовете измежду столичани. През 2014 година, Архитектурното бюро А.Д.А, ръководено от арх. Иво Пантелеев, завоюва публичната поръчка на Столична община за площада. Именно А.Д.А осъществя ремонта ул. " Граф Игнатиев " и водната стена на площад " Гарибалди ", които меко казано провокираха вълна на неодобрение измежду жителите на София.

По този мотив ръководителят на Политическа партия МИР и общински консултант от " Политическа група 5 " в Столичния общински съвет инж. Симеон Славчев изиска неотложно да се спре плана и той да бъде подложен на необятно публично разискване, в което с изключение на жителите и неправителствените организации, да се включат и специалисти от Камарата на строителите, на архитектите и всички други способени органи. Припомняме, че по самодейност на инж.Симеон Славчев през 2017 година Столичната община забрани прекъсването на рейсове пред храм-паметника " Св. Александър Невски " и на процедура беше отстранена противозаконната автогара пред един от знаците освен на София, само че и на цяла България. Тогава, с поддръжката на Светия Синод, инж.Славчев изиска цялото пространство към храм-паметника " Св. Александър Невски " да стане напълно пешеходна зона с парково пространство и пейки, по образец на други европейски столици. „ В първичния план на А.Д.А е включено премахването на емблематичните едноразмерни павета и подмяната им с нова настилка в цветова гама като тази по ул.

" Граф Игнатиев ". Паветата са декларирани за монумент на културата и са под закрилата на закона и премахването им е неприемливо. Управляващите Столичната община настояват, че премахването на паветата няма да се случи, само че гаранция за това сега няма ”, беше безапелационен Славчев. Той изиска цялостна гласност на плана, като всеки подробност бъде подложен на необятно разискване, „ а не да се вършат промени по плана откакто стартира реконструкцията, какъвто отрицателен опит към този момент столичани имат с ул. " Граф Игнатиев ", добави инж. Славчев. „ Няма да позволим Графа 2 пред „ Св. Александър Невски ”. Нека погледнем другите европейски столици, които трансформират сходни места в добре проведени обществени пространства и те се трансформират в знаци на градовете. Патриаршеската катедрала е знаково място в София, знак на града и туристическа дестинация за гостите на столицата. От позицията си на общински консултант и като жител на София, желая незабавното прекъсване на плана и провеждането на необятно публично разискване на всеки подробност от плана ", сподели инж. Симеон Славчев.

Той предлага в плана да бъде заложено и построяването на монумент на Св. княз Борис I Михаил Покръстител, който да бъде ситуиран в пространството пред Св. Синод и да гледа към катедралата. „ Това е пространството, където би трябвало да бъде повдигнат монумент на българския държател, който постанова християнството и вкарва славянската книжовност в България ”, беше безапелационен общинския консултант инж. Симеон Славчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР