Предстоящите избори ще бъдат по-скъпи заради мерките за сигурност. Колкото

...
Предстоящите избори ще бъдат по-скъпи заради мерките за сигурност. Колкото
Коментари Харесай

ЦИК: Гласуване с подвижна кутия, само ако се промени законът

Предстоящите избори ще бъдат по-скъпи поради ограниченията за сигурност. Колкото до машинното гласоподаване - то ще коства към 43 милиона лв.. Не се планува гласоподаване по пощата на тези избори, а за електронното гласоподаване - законодателят ще реши ще се вкара ли то вероятно за идващите избори. Това съобщи в ефира на ръководителят на ЦИК Александър Андреев. Той разяснява и преносимите секции за карантинирани.

" Не може без нужните промени в Изборния кодекс да бъде позволено гласуването на карантинираните, т.е. поставените под изолираност заради заболяване или заради това, че те са били контактни, с преносими изборни кутии. Това са промени, които са свързани освен с един текст, а това са редица други текстове, свързани със периодите, в които би трябвало да бъдат подавани заявки ", разясни Андреев.

По думите му, има въпроси с провеждането на машинното гласоподаване, които стоят с оглед живота и здравето, както на гласоподавателите, по този начин и на членовете на ЦИК.

" Те трябва да бъдат решени и изискват усилието на всички държавни органи, с цел да могат да бъдат решени, тъй че да имаме доверие в изборния развой, тъй като това е значителният въпрос и главното предизвикателство, което стои е обществото да има доверие в провеждания избирателен развой и резултатите от него. ЦИК ще провежда изборите сега, когато те бъдат планувани, този въпрос не стои пред ЦИК, защото ние като непрекъснато настоящ орган и сега се готвим за провеждането на изборите ", добави ръководителят на ЦИК.

Той посочи, че има определен реализатор за машинното гласоподаване, който би трябвало да приготви онази част от документите, с цел да може към този момент да бъде подписан договорът.

" Една част от тях в границите на този развой към този момент бяха обезпечени, следва последните документи и гаранцията, която да бъде показана, с цел да може да се стигне до сключването на контракти да стартира осъществяването на самия контракт ", сподели Андреев.

ЦИК е получила увещание, че машините ще бъдат доставени в периоди, които са съобразени с насрочването на изборите. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР