Предстоящата поредица от официални празнични дни остава работна за голяма

...
Предстоящата поредица от официални празнични дни остава работна за голяма
Коментари Харесай

Празничният труд - кога и срещу какво заплащане работим?

Предстоящата поредност от публични празнични дни остава работна за огромна част от българите. От Инспекцията по труда припомнят на работодателите, че би трябвало да заплатят на чиновниците си най-малко двойна отплата. Какво би трябвало да знаят работещите по Коледа и Нова година?

По данни на Инспекцията по труда най-често дребните компании в областта на услугите нарушават закона и не заплащат по-високите надници на работещите. И припомнят, че на формалните празници 24, 25 и 26 декември, както и на 1 януари 2024 година се поставя двойна отплата. В случай, че положеният за тези дни труд е и ексклузивен, той също се заплаща в допълнение.



" Ако един човек работи от понеделник до петък обикновено и събота и неделя му се явяват почивни дни, т.е., в случай че работи в някой от формалните празници, които в този момент предстоят, това за него ще се яви ексклузивен труд и той би трябвало да получи веднъж нарастването от 100 % и още един път за това, че поставя ексклузивен труд ", разясни Атанас Чернаев – Инспекция по труда, Пловдив.

Тази година Бъдни вечер се пада в неделя, което удължава почивните дни до 27 декември. Работещите на тази дата обаче ще бъдат обезщетени с спомагателни 75% за положения ексклузивен труд и то, в случай че не работят по график със сумирано работно време. Всеки, който през януари получи заплата и в нея липсва в допълнение заплащане за работата по Коледа и Нова година, може да подаде сигнал в Главната ревизия по труда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР