Предстои един от най-светлите пролетни празници, 6 май , на

...
Предстои един от най-светлите пролетни празници, 6 май , на
Коментари Харесай

Наближава Гергьовден – 5 строги забрани, които наследихме от дедите си. Ето какво да НЕ правите в този ден, за да не си докарате беди:

Предстои един от най-светлите пролетни празници, 6 май, на който Православната черква уважава паметта на Св.Георги Победоносец. Едновременно с християнската традиция Гергьовден е празник и на българската войска и храбростта, ето за какво е празнуван необятно в цялата страна.

Интересно е, че Свети Георги освен един от най-почитаните светци у насе е от дребното светци, който е прочут както от християни, по този начин и от мюсюлмани.

 Св.Георги

Днес ви представяме какво НЕ би трябвало да вършиме на Гергьовден, с цел да не си навлече неприятен шанс:

1.На Гергьовден не би трябвало да огорчавате хората в близост си, а да бъдете положителни, общителни и учтиви с тях. Ако имате опция да им извършите някаква услуга, би трябвало да го сторите, а не да избягвате това под разнообразни предлози. Въобще, би трябвало да се пазите от всевъзможни „ лошавини “. Така ще се уподоби на светеца, който умъртвил дракон, с цел да избави госпожица, и раздал имуществото си на бедните, щом станало ясно, че ще го санкционират със гибел поради твърдото му отстояване на християнската религия.

2. Не се яде на закрито. С настъпването и задържането на хубавите, приятни и слънчеви дни, на Гергьовден още се чества и „ промяната на времето “. В предишното по селата и дребните градове организирали дълги празнични трапези, на които сядали всичките поданици. Смятало се за „ грехота “ в такова хубаво време да се поставя софра „ в собата “ (в стаята) и да не се възползва човек от Божия подарък на слънцето след дългата зима и кишавите пролетни дни.

 трапези Гергьовден

3. Не се яде друго месо – единствено агнешко. Освен че това е празник на пастирите, в миналото било и „ грехота “ при съществуването на толкоз заклани агнета (а това се правело съвсем във всяка къща) да се яде някакво друго месо. Подобна постъпка се тълкувала като явно и демонстративно изразено пренебрежение към празника – несъмнено, в случай че не била провокирана чисто и просто от беднотия; само че пък тогава и най-бедните имали достъп до общите богати трапези.

4. Не се осолява сирене. Онова сирене, което се прави на Гергьовден, би трябвало да остане прясно и безсолно. Затова на този ден правели единствено ритуални, дребни количества, защото без сол сиренето бързо се скапва.

 гергьовско агне

5. Не се реже коса и не се подстригва. Според националното вярване рязането на коса в този ден било рисково за здравето. Това се отнасяло най-много за дамите с техните дълги коси. Също по този начин се считало, че е добре те да се изкъпят в течаща вода – река или поток, с цел да бъдат здрави и красиви. Както виждаме, в националните поверия има рационално зърно; в тази ситуация закаляване измежду природата на нежния женски организъм.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР