Предстои да видим дали ГЕРБ, БСП, ДПС и Български възход“,

...
Предстои да видим дали ГЕРБ, БСП, ДПС и Български възход“,
Коментари Харесай

Асен Василев: ГЕРБ, БСП и ДПС ще върнат хартиената бюлетина

Предстои да забележим дали ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и „ Български напредък “, с чиито гласове Вежди Рашидов бе определен за ръководител на Народното събрание, ще се трансфорат в новата управническа коалиция в 48-о Народно събрание. Това съобщи съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев. Според него обаче ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи сигурно са коалиция за връщането на хартиената бюлетина, което е проличало още в предишния парламент. " В случая „ Български напредък “ е без значение дали ще се включат, тъй като болшинството е налице и с него, и без него. Общо гласовете са 139, а БВ са 12. Т.е. 127 гласа отново са задоволителни на тази коалиция. Тя желае да върне хартиената бюлетина, за което към този момент направи сериозен опит, само че не съумяха. Може би в този момент това са част от нещата, които се разискват “, разяснява Василев.   
Още в първия ден на новото 48-о НС  " Българска социалистическа партия за България " внесе законопроект за промени в Изборния кодекс за връщането на възможността да се гласува с хартиена бюлетина като опция на машинното гласоподаване. Законопроектът е еднакъв с този, импортиран от социалистите през април тази година по време на 47-то Народно събрание. Предлага се при инспекцията на протоколите в секциите да могат да участват членовете на СИК, претенденти, покровители, наблюдаващи, анкетьори, публицисти, както и представители на партии, обединения, инициативни комитети. Всички те ще могат да снимат и излъчват онлайн процеса. В претекстовете на законопроекта е посочено, че изменението ще бъде въведено в практиката без основни проблеми, защото изборите за 45-ото НС през 2021 година бяха създадени по еднакъв метод. Промените включват още данните от гласуването с хартиени бюлетини да би трябвало да се сумират с тези от машинното гласоподаване и дружно да се вписват в общия протокол и вместо " кабини " да има " паравани ".
Асен Василев повтори коментара си от през вчерашния ден, че новият началник на Народното събрание Вежди Рашидов е „ фасада “ и че решенията в ГЕРБ ще продължат да се взимат от Бойко Борисов, до момента в който играе футбол. Днес Рашидов отговори на Василев, че е човек с биография и посъветва водача на Политическа партия да я прочете. „ Да сложиш фасада и зад нея да се опитваш да прокарваш политики – това не е обикновено. Видяхме, че решенията в ГЕРБ не се взимат в Народно събрание, а на футболното игрище, с телефонно позвъняване. Това е нещото, против което ние се борим като модел на ръководство. Това е като да сложиш за министър лукова глава и изпод някой да прави каквото си желае като назначения и кадруване. За страдание, виждаме и че Румен Радев е залитнал в тази посока с назначенията на някои министри, които са там като пионки “, продължи Василев.
Той каза още, че Политическа партия не са обмисляли да вършат обща парламентарна група с Демократична България, тъй като това би било замяна на вота на гласоподавателите. „ Победител на тези избори явно беше ГЕРБ. Ние сме градивна съпротива и казахме, че нямаме никакво желание да подменяме гласа на гласоподавателите. Това не е здравословно нито в кратковременен, нито в дълготраен проект и разочарова гласоподавателите “, разясни той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР