Представлението се играе в салона на известния за времето си

...
Представлението се играе в салона на известния за времето си
Коментари Харесай

152 години от първото театрално представление в Русе

Представлението се играе в салона на известния за времето си хотел " Ислях-хане "

На този ден през 1870 година е изнесено първото театрално зрелище в Русе.

Под управлението на възрожденеца Тодор Хаджистанчев е показана " Повестта на Ружица ", драматизация от самия него по едноименния разказ на Кристоф Шмид. Представлението се играе в салона на известния за времето си хотел " Ислях-хане " от черковно-певческото сдружение, чийто началник е Тодор Хаджистанчев.

По-късно се играят и други известни за времето си пиеси като: " Многострадална Геновева ", " Малакова " от П. Р. Славейков, " Криворазбраната цивилизация " от Д. Войников и други

Сред участниците-артисти на тези прояви са били известни български революционери, живели в Русе - Тома Кърджиев, Никола Обретенов, Георги Икономов. Участвали са и дами - Мариола Хаджистанчева (първата жена-актриса в доосвобожденска България), Петрана Обретенова, сподвижничката на Левски и Ботев - надарената актриса от емигрантския спектакъл на Войников Тодорка Бакърджиева-Дългата коса, та даже и баба Тонка Обретенова.

В тези първи театрални спектакли в Русе мощно се е показал възрожденско-революционният възторг на времето от Възраждането в България.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР