Представлението Локдаун №5 е авторски проект на актрисата Сребрина Тимофей.

...
Представлението Локдаун №5 е авторски проект на актрисата Сребрина Тимофей.
Коментари Харесай

Сребрина Тимофей предизвиква зрителите с "Локдаун номер 5"

Представлението " Локдаун №5 " е авторски план на актрисата Сребрина Тимофей. Тя изследва процесите на изолацията от личната си процедура, като в представлението Сребрина влиза в функциите и на режисьор, артист и драматург. В работа си по представлението актрисата употребява действителни обстановки, като залага на обстоятелството, че в Средновековието в Европа се появило необичайно заболяване, наречено " танцова зараза " или " танцова чума ". Болните танцували срещу волята си седмици, даже месеци наред, до момента в който не припаднели от безсилие. Днес учените дефинират явлението като " групово психологично разстройство ", всеобща неуравновесеност. Може ли да се случи и на нас? – пита Сребрина от сцената:

 Сребрина Тимофей в студиото на стратегия
" Предизвикателството е самичък да бъдеш всичко в постановката. Заложила съм на минималистично потребление на атрибут, тъй като в една такава изолираност човек остава по-скоро самичък със себе си. Истината е, че сме отрупани с разнообразни неща, изключително в днешно време, само че по-скоро оставаме сами. Четох две книги, до момента в който работих по представлението, които доста ми помогнаха за този детайл на изолираност. Не върша паралели с другите ми в тази си роля. Мисля, че съм приложила това, на което са ме научили моите преподаватели в Академията – Маргарита Младенова и Иван Добчев, само че те могат да кажат най-добре дали съм съумяла. "

Само 15 дни в изолираност са задоволителни, с цел да причинят трайни психически увреждания с последици, вариращи от тревога и параноя до неспособност за образуване на логическа мисъл. Съвременната зараза – самотата, въздейства върху въображението ни, чиято мощ постоянно надделява тази на трезвата преценка, а времето стартира да става заплашително. Какъв е светът, който човек основава в самотата на един безконечен локдаун? До какви крайни мечти и досетливост можем да стигнем? Животът е спрян, само че човек не може да бъде комплициран на пауза. 


Това е един опит за постигане границите на въображението и опциите, за пълноценно преживяване на един неразрешен живот. Да надникнем през ключалката… С представлението си Сребрина задава и доста въпроси, на които счита, че тя си е дала отговор и се надява и публиката да си отговори, тъй като тя ще насочи такива провокации.

Повече чуйте в звуковия файл.

" Локдаун №5 " може да гледате на 31 май в Ялта арт руум.Снимки: Георги Сиртаков, Ангелина Грозева
По обявата работи: Росица Михова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР