Представителството на програмата Интелигентни градове“(Intelligent Cities Challenge) –– обяви, че

...
Представителството на програмата Интелигентни градове“(Intelligent Cities Challenge) –– обяви, че
Коментари Харесай

Избраха Сливен за следващото издание на инициативата „Интелигентни градове“

Представителството на програмата „ Интелигентни градове “(Intelligent Cities Challenge) –– разгласи, че град Сливен е определен да се причисли към неговата почетна стратегия за поддръжка. За присъединяване са определени общо 64 града от страни-членки на Европейския съюз, като от България са определени градоветеСливен, Стара Загора и София.

От края на месец септември тази година общината ще стартира двугодишното си присъединяване, с цел да сътвори въздействаща тактика и да създаде новаторски решения, коитоще слагат града в челните редици на зеления и цифровия двоен преход посредством локални зелени покупко-продажби и планове.Инициативата се управлява от Европейската комисия (DG GROW и EISMEA).

Програмата ICC ще помогне на градовете да употребяват силата на авангардни технологии, като в същото време подобрят своята икономическа конкурентоспособност, обществена резистентност и качеството на живот на европейските жители. Те ще получат висококачествени персонализирани насоки, експертна поддръжка, достъп до консултантски и градски партньорски мрежи и принадлежности за създаване на потенциал, с цел да приближат града си към двойния преход.

Основните градовеучастници в програмата са разграничени в 3 разнообразни групи:

·Европейски градове, взели участие в предизвикването за цифрови градове, което предшества ICC

·Нови кандидатстващи градове от Европейски Съюз

·Международни съществени градове

Те ще бъдат подкрепени да приведат в деяние своите градски тактики и да станат районни модели за подражателство, чието усъвършенствано градско показване ще способства за възстановяване на качеството на живот и основаване на нови благоприятни условия за техните жители.Те ще имат опция да работят в мрежа с връстници и ментори в целия Европейски Съюз и отвън него и ще основат трайна интернационална мрежа от познания от специалисти, градове и заинтригувани страни.

Менторските градовеса специалисти с потвърден опит в най-малко една от тематичните области на ICC.Те поддържат главните градове в постигането на техните цели, като споделят знанията си и оказват помощ за мащабиране на решения за интелигентни градове.

Дана Елефтериаду, началник на екипа за градове и непосредственост, DG GROW към Европейската комисия, сподели по време на среща по тематиката:„ Градовете са туптящото сърце на европейската стопанска система. Новата фаза на Предизвикателството за интелигентни градове предлага на градовете изключителната опция да се слагат на картата като европейски образован град и да трансфорат своите упоритости за резистентност и технологии в деяние, изключително посредством пускане на лични локални зелени покупко-продажби в градските отдели и с локални компании. Те ще слагат вашите градове твърдо по пътя към превръщането на Европейската зелена договорка и Индустриалния проект на Зелената договорка в действителност, като в същото време разширят европейската промишленост с нулево чисто положение “

Стоян Марков - зам.-кмет „ Икономическо развиване “ в община Сливен катопредставител на градСливен показа:

„ Чрез това наше присъединяване в европейската самодейност на програмата „ Интелигентни градове “ следва да сложим началото в развиването на Сливен като „ интелигентен град “, да покажем дребните стъпки направени до в този момент в тази посока, да изготвим Концепция за интелигентното му развиване през идващите 10-20 години.

С такава Концепция пред Сливен ще има повече благоприятни условия за кандидатстване с планове по стратегии освен в България, само че и непосредствено в Брюксел.

Програмата ще поддържа прехода на всички участващи градове в три бранша от стратегическо значение, където градовете имат висока степен на локално въздействие, а точно: строителство, енергия/възобновяеми източници, мобилност/транспорт. Освен това градовете са поканени да изберат три вторични бранша, върху които градътби желал да се концентрира в Предизвикателството „ Интелигентни градове “.

Това са секторите:Туризъм, Малка/местна търговия на дребно, Агро-храни, Текстил, Културни и креативен промишлености,като за Сливен са определени секторите:Туризъм, Агро-храни и Културни и креативен промишлености, добави заместител кмета на Сливен.

Програматапредизвикателството „ Интелигентни градове “ ще ни предложи:

·Консултантски услугиза градоветеи огромна експертна мрежа

·Споделяне и срещис общественост от високоефективни градове и международни водачи

·Подкрепа за създаване наместни зелени покупко-продажби с локални компании и жители инапредъкв зеления преход.

Програмата ес обща дълготрайност от 24 месеца, от юни 2023 година до май 2025 година и сега се вършат опознавателни срещи сред представителите на градовете, “ сподели в умозаключение Марков.

Предишното издание на ICC (2020-2022) означи 1,9 милиарда евро, заделени за дейности на градовете на ICC и 247 милиона евро обществено финансиране от Европейски Съюз, национални и районни източници, което спомогна за улеснението на 336 дейности, планувани от 136-те съществени града. Това ново издание ще се основава на триумфа на предходната стратегия на ICC (2020-22) и Digital Cities Challenge (2018-20) и ще обезпечи необятна високопрофилна мрежа, солидна методологична рамка и мощни механизми за поддръжка.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР