Представителните на национално равнище работодателски организации искат спешно свикване на

...
Представителните на национално равнище работодателски организации искат спешно свикване на
Коментари Харесай

Скъпата енергия: Бизнесът иска среща с Петков, очаква фалити

Представителните на национално ниво работодателски организации желаят незабавно привикване на Консултативния съвет за национална сигурност и среща с премиера Кирил Петков. Настояването им е поради „ извънредно тежката обстановка с цената на електрическата енергия ”.

Организациите прецизират, че препоръчаните ограничения от страна на министъра на енергетиката не са работещи в променената обстановка, като предлагането за таван на компенсиране на енергийните разноски ще има „ опустошителни последствия за стопанската система ни ”.

„ Ситуацията към цената на електрическата енергия за небитовите консуматори е доста по-заплашителна за стопанската система ни по отношение на финансовата рецесия, почнала през 2009 година Очаква се междинната цена за месец декември т.г. доста да надвиши тази за ноември, а офертите на прилежащи европейски пазари и покупко-продажби на пазара „ Двустранни контракти “ на българската електроенергийна борса за първите два месеца на 2022 година са за над 700 лева/MWh ”, декларират от работодателските организации. Те не изключват междинните цени да надвишават и 1000 лв. за мегаватчас.

„ Необходими са извънредно бързи, съсредоточени и съгласувани дейности на държавните институции, с цел да се избегне вероятността доста от първоешалонните и структуроопределящи предприятия да не възобновят работа при започване на 2022 година, което пък би довело и до верижен резултат ”, декларират още организациите.

Според председателя на Българската стопанска камара Добри Митрев в случай че обезщетенията са обективни, работодателите ще повишават приходите и няма да усилват цените. 

" Таванът за енергийните разноски не компенсира в съвсем никаква степен свръхразходите за електрическа сила. Ние предложихме 75 % от разликата над прогнозируемата стойност на електрическата сила избрана от КЕВР до средномесечната стойност на електрическата сила на борсовия пазар да бъде обезщетена. Това е справедливото и може да ни помогне да не затънем в блатото на енергийната рецесия и да ни докара с сериозен стопански напредък ", съобщи по-рано Митрев.

Той предвижда, че в случай че казусът не бъде решен ще има банкрути на структуроопределящи предприятия - компании от секторите химия, металургия, стъкларската индустрия.

" Някои компании към този момент са на ръба. Има уволнени чиновници. Прекият разговор с българското държавно управление още не е почнал, което е проблем, в случай че има разговор ще стигнем до верните решения ", добави Добри Митрев. По думите му задачата е да се усилват приходите на предприятията и да има обективна обществена система.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР