Представителите на поколението Z (Gen Z) навлизат в зряла възраст

...
Представителите на поколението Z (Gen Z) навлизат в зряла възраст
Коментари Харесай

За какво и как харчат парите си младите хора

Представителите на поколението Z (Gen Z) навлизат в зрелост на гърба на в миналото обещаващата стопанска система, която беше преобърната от Коронавирус пандемията.

Богатият опит с икономическата неустановеност евентуално ще ускори някои привички за харчене, които поколението Z е наследило от Милениалите, като в същото време ще сътвори ново финансово държание, което бизнесът би трябвало да овладее през идните години.
Тези млади консуматори изискват бързи и надеждни софтуерни принадлежности и биха платили по-висока цена за персонализирани артикули и услуги. Но компаниите също по този начин би трябвало да намалят скептицизма на поколението Z по отношение на сигурността на данните и да работят с задача, която надвишава просто реализирането на облага и по този начин да спечелят тяхната преданост.

Кое е поколението Z

Обикновено се счита, че поколението Z стартира някъде към 1995 година, като откривателите дефинират годините на раждане сред 1997 - 2012 година Това значи, че най-възрастните членове на групата занапред навлизат в ранна зрелост - и откриват модели на печелене и харчене, които могат да следват в продължение на десетилетия. Докато доста други към момента учат първите си уроци за харчене, икономисване и финанси.

По какво се разграничават навиците за харчене на Gen Z от тези на другите генерации?

Въпреки че наследяват някои характерности от поколението на Милениалите, потребителите от Gen Z към този момент развиват привички за харчене и икономисване, които би трябвало да им останат и в зрелост. Това включва очакване, че технологията за заплащане, цифровият подход и цифровите канали за продажба са бързи и надеждни. 

Поколението Z харчи голяма част от приходите си за хранене, мобилни устройства, превоз и жилище

Според изследване на IBM и Националната федерация на търговците на дребно (NRF) електронната търговия е повлияла на общите упования на поколението Z за потребителските разноски, като е довела до мощни желания за стойност, досегаемост и избор при извършване на покупки. Онлайн извършването на покупки обаче към момента не е погълнало цялата търговия на дребно. Изследването на NRF/IBM установява, че 98% от потребителите от поколението Z към момента пазарят във физически магазини през част от времето или през по-голямата част от него.

 istock istock
Поколението Z е изцяло погълнато от лекотата на паричните преводи, като съгласно някои специалисти 3/4 от тази група употребяват приложение за парични преводи веднъж месечно. По-младите консуматори имат достъп до приложения в обществените медии години преди да могат да открият своя банкова сметка. Това може да изправи обичайните финансови институции пред спомагателна работа, с цел да съумеят да докажат стойността си отвъд предоставянето на платежна инфраструктура.

Поколението Z цени парите, само че заплаща за неповторими прекарвания

Boston Consulting Group твърди, че Gen Z е по-склонно от другите генерации да „ понижи цената ”, като закупи по-евтин и по-некачествен артикул, с цел да даде приоритет на други разноски. И откакто пандемията стартира да нарушава съществено стопанската система на Съединени американски щати, BCG открива, че 66% от интервюираните представители на поколението Z са песимистично настроени по отношение на въздействието на пандемията върху финансовите им резултати - по-висок % от всяко друго потомство.

Поколението Z ще харчи и за първокласни придобивки

Представителите на поколението Z също на драго сърце употребяват децентрализираните мрежи, с цел да печелят и харчат пари. Проучване на компанията за електронна търговия Afterpay открива, че 72% от поколението Z желаят да стартират личен бизнес, а доста от тях употребяват онлайн пазари, с цел да печелят суми над заплатите си. 

 istock istock
Въпреки че обича да прави преференциални покупко-продажби, поколението Z въпреки всичко ще харчи пари за първокласни артикули. Но по този въпрос има разлики с Милениалите. Според откриватели от консултантската компания McKinsey, вместо да търсят марки с име, които показват обществения им статус, потребителите от Gen Z са по-склонни да заплащат по-висока цена за неповторими и съобразени с техните ползи артикули.

Какво значат за бизнеса навиците на харчене на поколението Z

Експертите настояват, че поколението Z отдава по-голямо значение на обществените полезности на компанията, която се пробва да им продаде нещо, което отразява общото разбиране, че компаниите би трябвало да употребяват финансовата си мощност, с цел да подобрят света - 90% от потребителите от Gen Z настояват, че фирмите имат „ отговорността да се занимават с екологични и обществени въпроси ”, съгласно изследване на McKinsey.

Макар множеството представители на поколението Z да употребяват смарт телефоните си за връзка с приятелите и фамилията, те не са срещу участието на бизнеса. Според NRF повече от 1/3 от представителите на поколението Z биха се заинтересували да основават цифрово наличие от името на дадена марка, а повече от 40% са подготвени да вземат участие в игри или благоприятни условия за обзор на артикули, предлагани от бизнеса.

Поколението Z бързо се трансформира в най-мощната потребителска група в света. Ако обособените бизнеси не са почнали да преодоляват пропастта сред тактиките, насочени към Милениалите, и тези, които се харесват повече на Gen Z, рискуват да изостанат. Успешните бизнеси ще бъдат тези, които осъзнават потребностите на поколението Z.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР