Представителите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), които

...
Представителите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), които
Коментари Харесай

Какви слабости в изборите у нас видяха международните наблюдатели

Представителите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), които следиха вчерашните избори у нас, дават позитивна оценка на процеса като спортен и при съблюдаване на главните свободи.

Това се регистрира в изказване на наблюдаващите, заяви Българска телеграфна агенция. Отбелязва се обаче, че се резервират дългогодишните проблеми с пазаруването на гласове и управлението на вота. Доверието в изборите е подкопано и от компликациите при основаване на държавно управление след изборите от началото на годината, допълват 19-те наблюдаващи. Според тях пандемията оказва мощно влияние върху българското общество. По тяхно мнение машинното гласоподаване може да понижи опциите за пазаруване на гласове, само че и да затрудни тези, които не употребяват актуалните технологии. В изказването се показва, че непредвиденото разкриване на спомагателни машини за гласоподаване преди изборите и последвалите " неубедителни " пояснения хвърлят сянка на подозрение за опция за изборни измами.

Представителите на ПАСЕ са следили изборите в София, Батак, Благоевград, Дупница, Карлово, Кюстендил, Мездра, Пазарджик, Перник, Пловдив, Правец, Самоков, Сливница и Велинград. На тези места те са видели умерено, транспарантно и добре проведено гласоподаване, макар някои организационни дефекти. Според тях дизайнът на екрана на машините при гласуването през вчерашния ден е бил подобен, че някои гласоподаватели се е наложило да не вземат участие в един от двата избора.В изказването са прибавя, че ПАСЕ и Венецианската комисия ще продължат да дават поддръжка за спомагателни усъвършенствания в българското изборно законодателство. Допълва се, че повсеместен отчет от наблюдението на изборите у нас ще бъде показан през януари следващата година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР