Представителите на България в Европейския парламент излязоха с позиция относно

...
Представителите на България в Европейския парламент излязоха с позиция относно
Коментари Харесай

Българските евродепутати от ЕКР и ЕНП с единна позиция относно Северна Македония

Представителите на България в Европейския парламент излязоха с позиция по отношение на интеграцията на Република Северна Македония.

Депутатите от Вътрешна македонска революционна организация в групата на Европейските консерватори и реформисти и депутатите на ГЕРБ/СДС в Европейската национална партия взеха единомислещо решение да заявят, че са твърдо „ за “ интеграцията на страните от Западните Балкани и по-конкретно – Република Северна Македония.

Това обаче може да бъде подкрепено от България едвам тогава, когато Република Северна Македония спре да нарушава Договора за добросъседство.

Присъединяване към Европейски Съюз ще бъде подкрепено от наша страна единствено след цялостно и абсолютно осъществяване на Договора за другарство, безапелационни са евродепутатите.



Евродепутатът и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки съобщи, че вижда необичайно събитие - че Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи в България гласоподават общата позиция в Народното събрание, а в Европейския парламент гласоподават против българската позиция и вземат участие в други антибългарски заявления.

Джамбазки съобщи, че пътят на Република Северна Македония минава през спазването на Договора за добросъседство, което значи, че минава през София. "България не наложи несъгласие на Македония, а на Северна Македония. България няма да спре да подава ръка на братска Македония ", съобщи той.

Пример за това, че интеграцията на Македония е значима, е и онлайн конференцията на тематика „ Западни Балкани “, която ще се организира тази събота – 12 декември, проведена от Ангел Джамбазки. В нея присъединяване ще вземат вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, както и еврокомисарят Мария Габриел.

Събитието на български език може да наблюдавате тук:

https://www.facebook.com/Djambazki.VMRO/live/

Ето и цялата позиция на евродепутатите:

Позиция на българските евродепутати по отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония

Ние, долуподписаните български представители от политическите групи на ВМРО/ЕКР и ГЕРБ и СДС/ЕНП в Европейския парламент, заставаме твърдо зад европейската интеграция на страните от Западните Балкани, в това число интеграцията на Република Северна Македония като пълновръстен член на Съюза. Убедени сме, че присъединението към Европейски Съюз е най-ефективният инструмент за превъзмогване на разделянето от предишното и историческо помиряване.

Ние постоянно сме подкрепяли и продължаваме да поддържаме европейското бъдеще на нашите най-близки съседи от Република Северна Македония. В заключенията на Съвета на Европейски Съюз по отношение на разширението от март тази година се напомня, че е значимо да се реализиран осезаеми резултати и да се ползва добросъвестно Договорът за добросъседски връзки с България.

За страдание макар нашите непрекъснати апели не виждаме прогрес в осъществяването на това основополагащо съглашение. България извършва своите отговорности и задължения, само че за жалост виждаме систематично нарушение на контракта от страна на Република Северна Македония.

Един от многочислените образци са последните изявления на министър-председателя Зоран Заев, който интерпретира общата история като „ преплетена “ и „ мултиперспективна “ в очевидно несъгласие с наредбите на двустранното съглашение. Призоваваме Република Северна Македония да навакса забавянето, с цел да могат договарянията да стартират в най-скоро време.

В основата на основаването на Европейски Съюз е концепцията за превъзмогване на враждата и опълчването сред европейските страни. Пропагандата от предишното би трябвало да бъде прекъсната, с цел да се открие път за обективното и основаващо се на научни доказателства преподаване на историята на младите генерации, както е записано в контракта сред двете страни.

Съвременните действителности са факт, само че те не могат да бъдат мотив за продължение на фалшификацията на историята и омразата към съседите. Историята би трябвало да ни сплотява, а не да ни разделя. Нашата подадена ръка остава в името на общото ни европейско бъдеще и просперитета на нашите жители.

Ангел Джамбазки, ръководител на делегацията на ВМРО/ЕКР
Андрей Ковачев, началник на делегацията на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили, ЕНП
Андрей Слабаков, ЕКР
Андрей Новаков, ЕНП
Александър Йорданов, ЕНП
Асим Адемов, ЕНП
Ева Майдел, ЕНП
Емил Радев, ЕНП
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР