Представители на щатските власти в Халиско заявиха, че Аристотел Сандовал

...
Представители на щатските власти в Халиско заявиха, че Аристотел Сандовал
Коментари Харесай

Наркокартел уби бивш губернатор на мексикански щат

Представители на щатските управляващи в Халиско обявиха, че Аристотел Сандовал е бил прострелян в гърба от неидентифициран нападател, до момента в който охранителят му е бил на открито. Имало престрелка, когато бодигардовете му тръгнали да реалокират Сандовал в болница, оповестява Ройтерс.
Мексико се бори да укроти вилнеещото принуждение в цялата страна, като Халиско е един от епицентрите на войните сред наркокартели, които предходната година доведоха до рекордна мрачна статистика с 34 670 регистрирани убийства.
Мандатът на Сандовал през 2013-18 година като губернатор бе засенчен от картела Халиско Ново потомство (CJNG), който се издигна от неизвестността и се трансформира в един от най-мощните в Мексико, оставяйки след себе си диря от гибел и предизвикателство.
Днес CJNG е в конкуренция с картела Синалоа на затворения наркобарон Хоакин "Ел Чапо " Гусман за надзор върху огромна част от търговията с опиати в Мексико, както и в Съединените щати.
Главният прокурор на Халиско Херардо Октавио Солис съобщи, че 46-годишният Сандовал е бил с още трима души в ресторанта и е бил убит към 1,40 ч. сутринта, откакто е отишъл до тоалетната.
Сандовал има назначени 15 бодигардове, оповестиха чиновници, макар че от известията на локалните медии излиза, че сега на случая на работа са били половината. Солис сподели на мексиканското радио, че един телохранител е тежко ранен при престрелката.
Главният прокурор съобщи, че ресторантът е "манипулирал " мястото на престъплението, почиствайки пръстови отпечатъци и отстранявайки охранителните камери в явен опит "да избегне правораздаването ".
Той сподели, че следователите имат вяра, че 8 до 10 обвинени са взели участие в нападението, само че не уточни кой е виновен. Федерален чиновник съобщи, че управляващите подозират присъединяване на CJNG.
Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор изрече своите съболезнования и даде обещание да съобщи причинителите на правораздаването.
Въпреки че политическите убийства на ниско равнище не са необикновени в Мексико, рядко се виждат убити фигури с въздействие като губернатор на щат.
Мандатът на Сандовал в Халиско стартира кърваво, като министърът на туризма беше убит в столицата на щата Гуадалахара от обвинени въоръжени лица от CJNG единствено седмица откакто встъпи в служба.
Последваха още убийства и конфликти със силите за сигурност. Властите оповестиха, че картелът е подкупил хиляди служители на реда.
Убийството на Сандовал може да е било замислено като предизвестие за неговия правоприемник, губернатор Енрике Алфаро, който се бори с картела Халиско.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР