Представители на най-голямата организация на товарни превозвачи в Западна Румъния

...
Представители на най-голямата организация на товарни превозвачи в Западна Румъния
Коментари Харесай

Превозвачи в Румъния за „въздушния и морски Шенген“: Прах в очите

Представители на най-голямата организация на товарни превозвачи в Западна Румъния считат, че съглашението за отчасти приемане в Шенген за морския и въздушен превоз на страната е единствено ход за машинация и приканват румънското държавно управление да форсира дейностите си за присъединение и по суша през 2024 година, съобщи Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

Заместник-председателят на Асоциацията на работодателите на товарните превозвачи „ Европа 2002 “ (APTE 2002) Дорин Поп съобщи пред Аджерпрес, че частичното присъединение към Шенген няма да има забележими резултати върху стопанската система и обществото:

„ Това, което Румъния получи от договарянията с Австрия, е единствено прахуляк в очите, а може би даже не и това. Въздушният и морският трафик в Румъния е най-малък в съпоставяне със сухопътния, без значение дали става дума за хора или артикули. Летищният надзор за документите към момента ще съществува, а километричните опашки по сухопътните граници ще останат “, съобщи Поп.

Той добави, че в сряда следобяд опашката от камиони на границата с Унгария е била четири километра, а времето за очакване на леки коли на изхода е било от няколко часа.

Дорин Поп отбелязва, че в случай че сухопътните граници останат отвън Шенген, 2024 година ще бъде доста сложна година за превозвачите, „ тъй като пътните такси ще се усилят в цяла Европа, застраховките на товарите и камионите са поскъпнали, както и полиците за застраховка „ Гражданска отговорност “ на транспортните средства. Всички тези разноски в последна сметка ще доведат до повишение на цените на рафтовете “.

Асоциацията на работодателите на товарните превозвачи „ Европа 2002 “ е със седалище в западния румънски град Арад и съставлява към 2200 компании в сектора, които ръководят над 15 хиляди камиона.

Като значима първа стъпка дефинира румънският президент Клаус Йоханис решението на Европейски Съюз за присъединението на Румъния и България към Шенген по въздух и море от март 2024.

„ Този позитивен етапен резултат се дължи на дейното ангажиране на всички институции с отговорности по тематиката, изключително на Министерство на вътрешните работи и Министерство на външните работи “, се показва в изказване на президента, оповестено на формалния уебсайт на президентската институция.

И още: „ Приоритетната цел на Румъния остава цялостното използване на достиженията на правото от Шенген, като премине през последния стадий, а точно премахването на контрола по вътрешните сухопътни граници, както е планувано в признатото решение на Съвета на Европейски Съюз “, отбелязва Клаус Йоханис.

По думите му влизането на Румъния във въздушното и морското Шенгенско пространство е значима и потребна стъпка за румънците.

Реакцията на румънския министър председател Марчел Чолаку:

„ Обещахме, направихме! Вече е публично: от март въздушните и морските граници ще бъдат отстранени и ще можем да издаваме шенгенски визи. След 13 години на провали и унижения, това държавно управление стартира развой, който е необратим от през днешния ден (30 декември). Следващата година ще продължим напъните за дефинитивно привършване на този развой “, написа министър-председателят на формалния си профил в обществената мрежа Facebook.

Министърът на вътрешните работи Каталин Предою благодари на всички сътрудници за решението по отношение на влизането на Румъния в Шенген.

А румънският евродепутат и водач на партия „ Народно придвижване “ Еуджен Томак изрази вяра, че на идващия Съвет по правораздаване и вътрешни работи ще бъде избрана дата и за сухопътното влизане на Румъния в Шенген, тъй като „ това чакат милиони румънски жители и бизнесмени в Румъния “.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР