Представители на Конфедерацията на българския туристически бизнес проведоха среща с

...
Представители на Конфедерацията на българския туристически бизнес проведоха среща с
Коментари Харесай

КБТБ: Липсата на ясни критерии от НАП доведе до неразборията с държавната подкрепа за туристическия бизнес

Представители на Конфедерацията на българския туристически бизнес организираха среща с министъра на туризма Христо Проданов и Националната организация за приходите по отношение на изпратените Уведомления за връщане на средства по стратегиите за поддръжка на най-засегнатия от пандемията с COVID-19 туристически бизнес.

Страните се сплотиха, че главният проблем е, че първоначално нямаше ясни правила и критерии за установяване на оборота, като другите специалисти изискваха друга информация, което се следи и в този момент с настоящите Уведомления.

" Считаме, че е неприемливо, когато не са дадени ясни параметри на стадий кандидатстване и след това на отчитане, да вземем за пример кои покупко-продажби влизат в оборота за образуване на помощта, по какъв начин се дефинира интервала предвид на прекратяване или ограничение на активността, вероятни ли са доставки и работа на гише по време на локдауна, в този момент да се приказва за нарушение на процедура и възобновяване на средства ",посочват от КБТБ.

Недопустимо е в напътствията за доклад категорично да е посочено, че не се изискват копие на разходооправдателни документи, а в Уведомлението да е посочено, че противоречие е неналичието и не представянето на фактури за направените разноски, читат още оттова.

Ето какво считат още от Конфедерацията на българския туристически бизнес:

Всички заявление за кандидатстване както за фаза 1 и 2, по този начин и след това за фаза 3 минаха оценка на допустимост. В този ред на мисли, изказванието в писмата, че не може да се образува извод за правилно заявен оборот и интервал, както и „ открито е непозволено получени средства “ е неприемливо и приказва за непросветеност на работата на специалистите на Национална агенция за приходите от всички равнища, даже и на тези, одобрили и подписали Заповедта за утвърждение на претендентите. Нали точно поради общата база данни и електронния масив от информация, Национална агенция за приходите стана междинно звено при разпределението на средствата. Твърдеше се, че това се прави в помощ на компаниите, нуждаещи се от поддръжка, за експедитивност и облекчение в процеса на работа. Сега се получава по този начин, че тази реклама на Национална агенция за приходите е била подправена. В момента има напън, преразглеждане на условия, нови утежняващи условия и то една година по-късно. Да не приказваме за вменената виновност, която се формулира в Уведомлението, за напрежението и напрежението, което се основава с условието на огромен размер от документи за извънредно къс 7-дневен период.

Уведомлението приключва с изречението „ на съображение на член 277 от Административнопроцесуален кодекс имате опция да възстановите получената БФП ведно със законната лихва….. “, без да се изясни на компаниите, че занапред стартира развой на инспекция на цялостната активност на компанията и е допустимо да се изискват още документи и доказателства и че изобщо може и да не се стига до възобновяване на средства. Излиза, че извънредно нуждаещите се компании, които са поискали оборотен капитал, с цел да спасят бизнеса и да запазят работните места, са без виновност отговорни и вместо помощ получават наказване и напън.

Накрая Българската страна ще получи санкция, че някой по веригата (НАП) не си е приключил добре работа в начален стадий, в този момент глоби, прибира лихви … средства, които няма да дойдат в нашата хазна, а най-вероятно ще би трябвало да върнем в Брюксел, даже с санкция.

Считаме, че е налично надвишаване на пълномощията от Национална агенция за приходите - Изисква се даване на информация за ВСИЧКИ получени помощи за Коронавирус за интервала 2020-2021, с оглед следене за двойно финансиране. В допълнение желаят копие на всички разходооправдателни документи към тях. Тук въпросът е в качеството на какви Национална агенция за приходите изисква тази информация, ведно с подкрепящи разходни документи за ВСИЧКИ стратегии. Това се трансформира в цялостна проверка за компаниите за интервал от 2 години. При доклад на план, нито една Оперативна програма не действа на този принцип. Достатъчно е да се създадат три неща: първо на документите да е изписано Разходът е по план …, второ да се показа аналитична счетоводна разбивка на приходите и разноските по плана и на трето място да се показа декларация за липса на двойно финансиране.

Изисква се и прикрепено копие към всеки документ „ правилно с оригинала “. В кръга на шегата ще кажем, че това не е и екологично, тъй като значи да изсечем няколко гори за хартия…

Освен всичко, не са показани точни решение, тълкуване и напътствие по какъв начин да се действа:
Какво е определението на лимитирана активност, на никое място не е изведено и се пояснява от всеки специалист друго: На стадий на кандидатстване - Имаме ли право да получим помощ за интервала на Заповед РД-01-655/ 13.11.2020, когато сме били лимитирани да работим не 24 часа, а единствено в рамките от 6:00 до 23:00 ч.?На стадий осъществяване - Имаме ли право да получаваме помощ и да работим лимитирано в интервала на прекратяване на присъствените действия, а точно с доставки на храни по домовете или работа на гише?Как се пресмята оборота за референтния интервал за месец февруари, защото през базисната 2020 година февруари е с 29 дни, а за 2021 година – 28 дни. Различните специалисти на Национална агенция за приходите, изискват друга информация.До скоро нямаше изясненост за стратегия ЗАПАЗИ МЕ, дали се води като минимална/държавна помощ, защото средствата се изплащаха напряко на чиновниците и действително се оказват помощ на физическото лице. Още повече в Регистъра за минимални помощи, стратегия ЗАПАЗИ МЕ се разгласява една преди 2-3 месеца. В същия указател към момента не са оповестени всички помощи, които дадена компания е получила. Информация, която би следвало да е обществена и да е налична още на стадий подписване на контракти или приемане на средства.Ако Регистърът за минимални/държавни помощи беше безупречен и всички получени средства бяха въведени правилно и на време, нямаше да се постанова да се изисква тази информация от компаниите. Нямаше да има подозрение, което е минимална/държавна помощ и кое не е. Още един сериозен пропуск от страна на страната, което рефлектира върху бизнеса.Не е ясно в случай че се открият неприемливи разноски, компаниите ще имат ли възможност/право да показват други разходооправдателни документи и по какъв начин се действа предвид на миналия към този момент едногодишен интервал и осчетоводените разноски.Представете доказателства, че сдружението е запазило активността си, най-малко 3 месеца от осъществяването на плана – по какъв начин се действа при сезонните обекти?
Всичко гореизброено води до безпорядък и неизясненост за метода, по който би трябвало да се разходват и регистрират средствата, получени като държавна поддръжка за справяне с рецесията с COVID-19.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР