Представители на животновъдните асоциации в България запознаха председателя на Комисията

...
Представители на животновъдните асоциации в България запознаха председателя на Комисията
Коментари Харесай

Български животновъди искат подкрепа от ЕНП в ЕП заради кризата в сектора

Представители на животновъдните асоциации в България срещнаха ръководителя на Комисията по земеделие и развиване на селските региони Норберт Линс с сериозното положение на българския животновъден бранш и неналичието на каквато и да е поддръжка от българското държавно управление. Срещата стана със съдействието на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Асим Адемов, който ги увери, че са потърсили поддръжка на вярното място: " Те са тук, тъй като до този миг не са усетили поддръжка от изпълнителната власт в България в лицето на новите ръководещи и търсят решение на своите проблеми в Екологичен потенциал, търсят отговор на въпросите, които не са намерили в България. Те се оплакват от това, че секторът в България е в доста тежка обстановка. Стига се до там, че поголовно се колят животни, което директно заплашва продоволствената сигурност първо в нашата страна, а по-късно в целия Европейски съюз. "

Думите му удостовери и Бойко Синапов от съдружие " Обединени български животновъди ". " В момента се намираме в едно колабиращо положение. Смея най-отговорно да заявя, че браншът завършва! Сега се случва нещо ужасно. Забавят се ограниченията за преодоляване на рецесията, които имат всички прилежащи на нас страни. "

По време на срещата ръководителят на Комисията по земеделие и развиване на селските региони Норберт Линс акцентира, че войната в Украйна е извела още веднъж на напред във времето въпроса за продоволствената сигурност. Той напомни, че точно земеделската комисия на Екологичен потенциал е била движещата мощ и е оказала напън Европейската комисия да одобри незабавни ограничения и дерогации за земеделския бранш в отговор на зародилата рецесия с войната в Украйна.

Българските животновъди споделиха пред евродепутатите, че са обезверени и обезверени. В интервал на задълбочаваща се рецесия, провокирана първо от пандемията, а в този момент от войната в Украйна, секторът е неглижиран и зарязан от страната, до момента в който в другите страни членки се ползват разнообразни пакети от спешни ограничения.

Представителите на българските животновъди помолиха евродепутатите за подпомагане за среща с комисаря по земеделие Януш Войчеховски, защото секторът е изправен пред оцеляване.

Евродепутатите от Групата на ЕНП още един път подчертаха готовността си да поддържат животновъдния бранш и да срещнат комисаря Войчеховски с въпросите и проблемите, пред които е изправено българското отглеждане на животни.

Асим Адемов, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, член на Комисията по земеделие и развиване на селските региони на Екологичен потенциал: При мен на посещаване са представители на животновъдния бранш в България, които се обърнаха с молба да им спомагам за среща с представители на ЕНП от Комисията по земеделие и развиване на селските региони. Те са тук, тъй като до този миг не са усетили поддръжка от изпълнителната власт в България в лицето на новите ръководещи и търсят решение на своите проблеми в Екологичен потенциал, търсят отговор на въпросите, които не са намерили в България.

Те се оплакват от това, че секторът в България е в доста тежка обстановка. Стига се до там, че поголовно се колят животни, което директно заплашва продоволствената сигурност първо в нашата страна, а по-късно в целия Европейски съюз.

Норберт Линс, ръководител на Комисията по земеделие и развиване на селските региони в Европейския парламент: Понякога в Комисията имаме усещане, че никой към този момент не приказва за продоволствена сигурност, а по какъв начин да се оправим с климатичните промени и сходни неща. Тези неща са значими, само че считам, че би трябвало да намерим баланс сред всички провокации, които съществуват освен на европейско равнище, само че и пред България.

Миналата седмица нашатака Комисия беше измежду тези, които започнаха да оказват напън върху Европейската комисия да направи някои изключения, да предложи принадлежности за справяне с тази рецесия и с провокациите на тази нова обстановка в Европейския съюз.

Бойко Синапов, съдружие " Обединени български животновъди ": Идвайки тук, в Европарламента, нашето обръщение към всички евродепутати, е да се обърне съществено внимание на обстановката, в която всички допуснахме да изпадне българското отглеждане на животни. В момента се намираме в едно колабиращо състяние. Смея най-отговорно да заявя, че браншът завършва! Всеки ден сътрудници се отхвърлят. За всичко дотук сме положили доста труд, обратно във времето страната финансираше… Сега се случва нещо ужасно. Забавят се ограниченията за преодоляване на рецесията, които имат всички прилежащи на нас страни. Отвсякъде се явява нелоялна конкуренция. Ще дам образец - преди Великден - с агнетата. България беше преди време един от огромните производители на агнешко месо. В момента се заливаме със заклани агнета от всички прилежащи на нас страни, тъй като страната там директно се е намесила и директно субсидира производителя. В България това го няма. Ще попитаме евродепутатите за какво България стои друго от цялостната политика на Европейския съюз.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР