Представители на бизнеса, пострадал от новите ограничителни мерки, блокираха кръстовището

...
Представители на бизнеса, пострадал от новите ограничителни мерки, блокираха кръстовището
Коментари Харесай

Бизнесът възстана срещу зеления сертификат, пак блокада на Орлов мост

Представители на бизнеса, потърпевш от новите ограничаващи ограничения, блокираха кръстовището на " Орлов мост " в София. Те се събраха на народен митинг против несъответстващите ограничения на служебното държавно управление против COVID-19.



Протестът се провежда от Алианса на туристическата промишленост в България, Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация здраве и фитнес и други организации.

Според представителите на бизнеса сегашната система за използване на " зелените " документи е дискриминационна, не взема решение проблемите на здравната рецесия, а задълбочава икономическата и е причина за банкрути.

Над 80 на 100 спад на оборотите в заведенията се следи през първите два дни, откакто " зеленият документ " стана наложителен за посещаване на местата за хранене и развлечения, оповестиха тези дни от протестиращите организации

Заместник-председателят на БХРА Атанас Димитров съобщи пред публицисти, че браншът е на колене. " Никога не съм виждал толкоз доста празни заведения, работещите са в суматоха и не знаят накъде да поемат. Заведения, които са правили по четири-пет хиляди лв. оборот дневно от обедни менюта, в този момент имат по сто-сто и петдесет лв. дневно, страната ни сложи в безспорна неустановеност ", съобщи той.

Димитров подсети, че от сектора са предложили при използване на " зеления документ " да се вкара стимулираща мярка " 60 на 40 " без оглед спада на оборота и стъпаловидна - от 10 до пет % отплата от оборотите, с цел да се покрият присъщите разноски, които към този момент са 300 % поради повишението на цените на тока. Обект, който е плащал 1500 лв., към този момент заплаща към 5000 лв., добави Димитров.

Той акцентира, че браншът е за здравния документ, само че е срещу метода на въвеждането му - " от през днешния ден за на следващия ден ", без адаптационен интервал и без да е за всички публични места на закрито. Другото искане на сектора е за признание на тестванията за антитела, както това е станало в Австрия.

Повече от час е блокиран пътят Перник - София

Представители на туристическия и ресторантьорския бизнес от община Перник, дружно със притежатели на фитнес зали, блокираха малко след 15 ч. придвижването по пътя Перник - София, като стопираха придвижването на светофара при село Драгичево. Недоволните нямаха позволение за обсада на пътя, позволено им бе да стачкуват в центъра на село Драгичево. Те обаче не съблюдаваха нареждането.

Протестиращите обявиха, че браншът им е подложен на дискриминация и настояха зеленият документ да важи за всички, в това число работещите в държавните и общински администрации.

Според недоволните зеленият документ в допълнение утежнява финансовото положение на бизнеса им, който, съгласно тях, поради скъпия ток и неналичието на хора е заплашен от банкрут. Протестиращите настояха и в зелените документи да се признаят наличните антитела, като показаха като образец Австрия.

Протестът към момента продължава. Образували са се дълги колони от коли в двете направления.

Протестно шествие мина и през основни улици в Търговище . Представителите на разнообразни професионални сдружения в областта на туризма и ресторантьорството се събраха в центъра и поеха към постройката на Регионалната здравна ревизия в регионалния град.

" Протестираме, тъй като сега Министерството на здравеопазването ни лишава правото на труд. Ние не можем да работим, а и страната не ни компенсира. Това значи, че чиновниците ни остават без работа. Повечето от тях не желаят да живеят в неустановеност, търсят си работа в други браншове, където няма да остават без приходи ", сподели Елена Ненкова - уредник на митинга и притежател на заведение.

Според протестиращите, които изрично обявиха, че не са срещу имунизациите, задачата е да се одобри пробата за антитела като документ, с цел да може хората да се движат свободно. Настояват още бързият тест да бъде наличен и безвъзмезден за всеки. " Ако ще има зелен документ - дано да е за всички, а да не сме ощетени хората от ресторантьорския бизнес ", декларират протестиращите.

По думите Ненкова, бизнесът е жертван на банкрут и в случай че не бъдат чути, ще продължат протестните дейности.

" Когато трябваше да се вземат верни ограничения, този, който трябваше да взема решения, беше на отмора. Не можем да разделяме хората - че един има право да влезе в заведение, различен - не. Ние през днешния ден сме тук на търговищкия площад, а на следващия ден - пред Народното събрание. ", сподели ресторантьорът Тодор Янакиев.

Елена Ненкова разгласи, че в Търговище към този момент има заведения, които не работят, до момента в който не се обясни обстановката.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР