Представители на американското разузнаване са заключили, че саудитският престолонаследник принц

...
Представители на американското разузнаване са заключили, че саудитският престолонаследник принц
Коментари Харесай

Нови разкрития около убийството на Хашоги

Представители на американското разузнаване са заключили, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е наредил убийството на журналиста Джамал Хашоги, съобщи неназован американски формален представител, представен от Асошиейтед прес.
 
Източникът е осведомен с оценката на разследващите служби.
 
За такова умозаключение пръв заяви вестник " Вашингтон пост ".

 
По-рано през седмицата държавното управление на Тръмп наложи наказания на физически лица за хипотетичната им роля в убийството, само че заключението на представителите на разузнаването подкрепя напъните в Конгреса на Съединени американски щати за по-суров американски отговор, отбелязва Асошиейтед прес.
 
Коментаторът на вестник " Вашингтон пост ", който беше сериозен към саудитското кралско семейство, беше погубен предишния месец в саудитското консулство в Истанбул.

 
Според турските и саудитските управляващи той е бил погубен от отряд от кралството, който се намирал вътре в консулството, и това станало, откакто той отишъл там, с цел да получи брачни документи.-->
 
" Вашингтон пост " заяви, като се базира на анонимни източници, и че американските разследващи служби са ревизирали телефонно позвъняване сред брата на принца Халид бин Салман и Хашоги. Според вестника братът на принца, който е настоящият дипломат на Саудитска Арабия в Съединени американски щати, споделил на Хашоги, че ще бъде в сигурност, в случай че отиде в консулството в Истанбул, с цел да получи брачните документи.

 
Изданието показва, че не е ясно дали посланикът е знаел, че Хашоги ще бъде погубен. Но то написа, че посланикът се обадил по инструкции на престолонаследника и диалогът бил прехванат от американското разузнаване.
 
Говорителка на саудитското посолство във Вашингтон съобщи, че това изказване не е правилно.
 
В изказване до Асошиейтед прес тя показва, че посланикът се е срещал персонално с Хашоги единствено един път, в края на септември 2017 година След това те общували с есемеси, добави говорителката. Последното известие от посланика до Хашоги по думите й било от 26 октомври 2017 година

 
Тя съобщи, че посланикът не е обсъждал нищо с Хашоги, " обвързвано с вървене в Турция ". " Посланик принц Халид бин Салман в никакъв случай не е разговарял по телефона с него ", сподели говорителката.
 
" Ако желаете, можете да прегледате телефонните разпечатки и наличието на телефона, с цел да се уверите - следователно ще би трябвало да поискате това от турските управляващи ", съобщи тя. Говорителката добави, че саудитската прокуратура неведнъж е проверявала телефонните разпечатки, само че от това не излязло нищо.
 
Самият дипломат написа в Туитър: " Последният ми контакт с господин Хашоги беше посредством есемес на 26 октомври 2017 година Никога не съм приказвал с него по телефона и несъмнено не съм предложил да върви в Турция по каквато и да било причина.
 
Призовавам американското държавно управление да разгласява всяка информация, отнасяща се до това изказване ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР