Представете си, че сте изгубили близък човек, който е бил

...
Представете си, че сте изгубили близък човек, който е бил
Коментари Харесай

Възможно ли е клонирането на хора и кой се опита да постигне това

Представете си, че сте изгубили непосредствен човек, който е бил особена опора в живота ви. Опитайте се да видите живота си без най-близките си. Смъртта е част от живота, само че до момента в който можем да изберем по кое време тъкмо да даваме живот и да го сътворяваме, властта на човечеството завършва до този миг. През годините можем да забележим плодовете на фантастиката, където се приказва за клонирането на хора. Мнозина помислиха дали в действителност е допустимо това да се случи. Дали науката може да вземе биологичните данни на един човек, а по-късно да създаде негово копие?

Ако това се случи и процесът е сполучлив, можем ли да бъдем сигурни, че основаното копие ще носи паметта на своя донор? Дали ще има същите привички и държание или ще бъде изцяло друг нов човек, който единствено наподобява на изгубения близки? На 12 януари 1998 година Европейският съюз реализира единодушие сред 19-те страни-членки за възбрана клонирането на хора. Притеснителният факт е, че в случай че се стига до възбрана, можем да подозираме, че науката е била задоволително покрай постигането на този триумф или към този момент е работила в тази посока. И с какво стартира всичко това?

През 1996 година университетът Единбург съумява да клонира овцата Доли. Около 30 години по-рано нобеловият лауреат Джошуа Ледерберг ще разгласява есе, в което ще удостовери, че клонирането на хора може да бъде допустимо в близко бъдеще. Страховете след Доли обаче повдигат съществени въпроси, които две години по-късно ще накарат Европейски Съюз да гласоподава със закон възбраната на сходни интервенции и опити. Това обаче няма да спре още през същата година да се направи един специфичен опит.

 gettyimages-630307352-594x594

Първият хибриден човешки клонинг е основан през ноември 1988 година благодарение на актуалните технологии за времето си, учени съумяват да вземат клетка от крайници на човек и да го слагат в яйцеклетка на крава, клетката се отстранява и култивира, стартира да се развива като ембрион. След 12 дни, когато науката публично потвърждава, че може да реализира сходен триумф, ембрионът е погубен. Трябва ли това да ни успокоява? Едва ли, няколко години по-късно в Южна Корея излизат доказателства, че учените там са съумели да реализират доста повече. В края на декември, същата година, корейските учени декларират, че са съумели да клонират човешка клетка от жена. 4-клетъчният ембрион теоретични може да помогне за основаването на идентична генетична имитация на своя донор.

В това време се счита, че Южна Корея е съумяла да реализира гражданска война в проучването. Тогава към момента няма доказателства и липсва удостоверение, само че разказаният способ, употребен по-рано върху животни, теоретично може да бъде прав. Изследователите завършили проучването, преди ембрионът да продължи своето развиване. Светът обаче има потребност от доказателства. С по-ранното преустановяване, можем да забележим, че има задоволително аргументи за подозрения, само че страната ще изчака няколко години със своите доказателства.

Благодарение на Хуан Ву Сук и неговият екип, човешкото клониране се оказва доста по-близо, освен това единствено 6 години след възбраната. Южна Корея няма нищо общо с Европейски Съюз, затова сходни опити могат да се вършат напълно умерено. През 2004 година учените декларират, че са съумели да клонират и основат първия човешки ембрион. През идната година ще добавят, че са съумели да доразвият техниката и считат, че умерено биха могли да клонират ембриони от хора с тежки болести, а по-късно от клонинга да употребяват стволови кафези за лекуване. Двата материала се озовават в списание „ Наука “ и дават съществени крила на аудиторията, която се пробва да реализира съвършенство в този развой.

 gettyimages-630307384-594x594

Според американските учени, откритието може да избавя доста животи, а в това време мнозина декларират, че тук етиката остава на най-високо равнище, изключително откакто за употребявани донори за яйцеклетки. Съединени американски щати утвърждава всички извършени опити по една особена причина – липсва финансиране, с което те продължат изследването си. Южна Корея даже дава обещание, че ще стартира да клонира ембриони и за тези страни, които към момента нямат научната опция да реализират резултат. На хартия всичко наподобява отлично, до момента в който изследванията не разкриват истината. На първо място се оказва, че донорите не са получили доста положително отношение. Използвани са студентки, които се дипломират, както и дами от самия институт. Версията на учените е, че всяка една дама е предоставила този запас напълно независимо и непринудено, а истината е, че множеството са получили пари, с цел да поддържат тази версия.

Преди да има резултат, употребяваните яйцеклетки са стотици, до момента в който отчетът им приказва за триумфи след първите няколко. Липсата на необикновен триумф би трябвало да подсказва и още нещо – лечебното клониране е към момента надалеч от хоризонта. Екипът първоначално пази тайната и отхвърля да разяснява случилото се, само че в следствие, откакто обстоятелствата се разкриват, Хуанг декларира, че е бил толкоз предан на работата си и не могъл да обърне внимание на етичните проблеми.

 gettyimages-695574574-594x594

Притеснителни документи демонстрират, че някои от пациентите с толкоз тежки болести освен не са участвали във въпросното проучване, само че и в никакъв случай не са взели участие в него. Следващият значим въпрос е дали въобще са съумели да се извлекат стволови кафези и също по този начин, дали въобще са основани такива ембриони. От една страна, науката губи своята опция да продължи по-нататъшните проучвания, заради простата причина, че такива просто не са извършени, само че въпреки това, неуспехът най-сетне може да накара мнозина да охладят пристрастеностите.

Що се отнася до учените, те могат да попаднат в нечовечен етичен скандал по отношение на основаването на човешки ембриони и убиването им. Формата на триумф, която въпреки всичко съумяваме да видим, на практика може да се счита за начало на подправените вести, най-малко в научния свят. Изданието Science постоянно се е считало за основа на редица изследвания, само че в този случай се регистрира първият неуспех на редакторите. Причината не е в тяхното недовиждане, а заради обстоятелството, че Южна Корея дава лъжливите данни, в това време не би трябвало да забравяме, че Хуанг е имал единствено една цел, да стимулира останалите откриватели да се включат в това предизвикателство и да заложат колкото се може повече в този бранш.

За страдание няма триумф даже в тази дисциплинираност, а както по-късно излиза наяве, казусът не е теоретичен, а политически. Изданието се оправдава, че в тази извънредно скромна материя е насила да има вяра напълно на думите на откривателите, откакто липсва информация, която може да го оспори. Нека не забравяме какво споделят учените по тази тематика: скоростта убива всичко в науката, а Южна Корея се пробва да хване тази вълна доста обезверено. Постижението идва и от още една страна, в случай че страната в действителност е била на път да реализира този триумф, най-вероятно и всички останали научни екипи би трябвало да ги последват.

С неналичието на данни и доказателства, клонирането се връща назад в началната си позиция. Поне до 2008 година с появяването на други двама учени: доктор Андрю Френч и Самюел Ууд. Двамата работят в компанията Stemagen и декларират, че са съумели да отгледат 5 човешки ембриона, употребявайки съвсем същата технология. Взели са ядро от кожни кафези (за задачата са употребявали такива от сътрудниците си) а по-късно са ги сложили в яйцеклетка. Ембрионите се развиват до несъмнено равнище, вършат се изследвания, а по-късно се унищожават.

 gettyimages-809039820-594x594

Целта на тестването е да съумеят за следващ път да реализират това, което постоянно са желали – да извлекат стволови кафези, които ще бъдат употребявани за репродуктивно клониране. През 2013 година Шухрат Миталипов и неговите сътрудници вършат идната забавна стъпка – извличат стволови кафези. Методът им е относително друг, само че резултатът е сполучлив. Следвайки неговите указания доктор Робърт Ланза съумява да повтори опита и да показва триумфа кклонирайки кафези на възрастен. През 2018 година се клонират и първите примати.

И до момента в който Европа публично не разрешава концепцията за клониране, Азия продължава да работи в тази посока. Китай работи интензивно върху смяната на някои геноми на макака. В опит да намерят лекуване на Алцхаймер, учените считат да отстраняват оня ген, който дава отговор за режима на сън. Клонирани са пет маймуни, които да имат идентични гени, които ще се трансфорат в основа за тестването.

Макар и етиката на клонирането да остава на назад във времето, учените се надяват, че благодарение на тези промени, могат да стартират да работят за откриването на разнообразни болести, които значително биха разрешили на човечеството да се лиши от заболявания като Хънтингтън. Някои по-смели планове ще се опитат да локализират тези гени, които се считат за виновни за причиняването на аутизъм.

Удоволствието на науката – основаването на център за клониране на примати – коства до този миг към 100 милиона $. Самите животни са изключително скъпи и тъкмо тук клонирането може да понижи редица разноски, а къде тъкмо стои човешкото клониране? Въпреки някои съществени триумфи първоначално, на този стадий клонирането се употребява за провеждането на медицински опити.

 gettyimages-1252412562-594x594

Тестването на нови медикаменти би разрешило доста по-кратко време, изключително в случай че се употребяват примати, приближаващи се по-близо до човек. С сходна технология е несъмнено, че умерено може да се предложи доста по-висока сигурност в обещано лекарство. Следващите стъпки ще бъдат да се клонират примати, които генетично да имат Алцхаймер и Паркинсън, като върху тях да се употребяват медикаменти. Имайки поради, че тези болести при индивида настъпват доста по-късно, клонингите умерено биха понесли този кръст в борбата и търсенето на медикаменти, изключително откакто заболяването ще бъде закодирана да стартира доста по-рано и ще разреши забележителен надзор и непосредственост при сполучливо тестване.

Единственият проблем на този стадий е още веднъж цената – един примат коства към половин милион $. Необходими са към 325 клонирани генни ембриона, които да се слагат в 65 сурогатни маймуни. Използва за процесът,  с който в миналото се ражда Доли. В момента Китай употребява ДНК от възрастни примати, с цел да може умерено да трансформира геноми и да сътвори пациенти, които да оказват помощ с търсенето на медикаменти. Що се отнася до клонирането на човек, това продължава да е научна линия, която се насочва към фантастиката и явно изисква доста повече изпробване и финанси.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР