Представата, че мазнините са лоши, отдавна е остаряла. Те са

...
Представата, че мазнините са лоши, отдавна е остаряла. Те са
Коментари Харесай

Какво не знаем за омега 3 и защо имаме нужда от нея

Представата, че мазнините са неприятни, от дълго време е остаряла. Те са толкоз значими за естественото действие на тялото, колкото протеините и въглехидратите. Липсата на някоя от тези съставки може да докара до съществени здравословни проблеми. Мазнините обаче са разнообразни и не всички са еднообразно потребни. Затова ви предлагаме да научим малко повече за омега 3 и нейното влияние върху организма.

Мазнините, които съдържат огромно количество ненаситени мастни киселини се смятат за изключително потребни. Наситените мастни киселини се разграничават от ненаситените по своята конструкция: при наситените киселини има единични връзки сред атомите, а при ненаситените тези връзки са двойни. Консумирането на огромни количества наситени мастни киселини не се предлага – това може да докара до високи равнища на холестерол в кръвта и нараснал риск от атеросклероза, инсулт и инфаркт. Ненаситените мастни киселини са потребни за сърцето и се смятат за значима част от здравословното хранене.

Може би най-известният от тези типове киселини са омега-3 мастните киселини. Нашето тяло не е в положение да ги синтезира и по тази причина е доста значимо тези киселини да идват от храната. Повечето от тези киселини се намират в мазна морска риба и морски блага,  зехтина, соята и продуктите от нея.

Защо се нуждаем от омега-3 мастни киселини в организма?

Тези киселини са значим съставен елемент на клетъчните мембрани, борят се с възпалението и също така тяхното наличие в тялото е от изгода за действието на сърцето, кръвоносните съдове и нервната система.

Още през 80-те години беше намерено, че гренландците, които ядат доста соленоводни риби, са по-малко склонни да получат сърдечно-съдови болести. Подобен модел се следи и в други страни, чиито поданици ядат риба няколко пъти седмично, да вземем за пример в Япония и Холандия.

По-нататъшни изследвания удостоверяват изгодите от омега-3 мастните киселини за сърцето и кръвоносните съдове: те могат да понижат риска от тромбоза, да понижат равнището на триглицеридите в кръвта и да инхибират образуването на атеросклеротични плаки, да предотвратят развиването на аритмии и да понижат кръвно налягане. Тези, които са имали задоволително от тези мастни киселини в диетата си, са по-малко склонни да развият инфаркти, инсулти, коронарна болест на сърцето и други съществени сърдечни проблеми.

Но изгодите от омега-3 мастните киселини не се лимитират до подкрепяне работата на сърцето и кръвоносните съдове. Те са значими и за естественото действие на нервната система – добра памет, дарба за централизация, намиране на решения за най-различни проблеми. Учените са открили, че дефицитът на омега-3 мастни киселини в храната доста понижава когнитивните функционалности, визира образованието и паметта. За благополучие, някои от резултатите, свързани с неналичието на омега-3 мастни киселини в организма, са обратими при прекосяване към диета, допълнена с тези киселини.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР