Председателят на Управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан

...
Председателят на Управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан
Коментари Харесай

Цветан Цветанов участва в онлайн конференция за киберсигурността

Председателят на Управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов се включи в онлайн експертен спор на тематика „ Колко ефикасна е ролята на законодателството в промотирането на киберсигурността? ”. Събитието бе проведено от Парламентарния конгрес за разузнаване и сигурност на конгресмен Робърт Питинджър, който бе хазаин и модератор на форума, взаимно с държавния Консултативен съвет (Шура) на Катар. Говорителите включваха Чад Улф, министър на вътрешната сигурност, конгресмен Дейвид Раузър, Ричард ДиЗино, асистент зам.-директор в Министерство на правораздаването на Съединени американски щати,
Събитието направи преглед на законодателните старания на национално и интернационално равнище. Подчертана бе потребността от общи правила, реализирани с консенсус на интернационално равнище, които да бъдат спазвани от всички играчи на интернационалната сцена, в това число механизми за налагането им над играчи, които не желаят да ги ползват. Особено внимание бе обърнато на значимостта на напредъка в областта на киберсигурността и изкуствения разсъдък за гарантиране на сигурността на сериозната инфраструктура.

Напредъкът на цифровото общество изисква на свои ред все по-големи гаранции за сигурността на жителите и персоналните им данни, в това число разбирането и способността на жителите да разпознават кибер закани. Същевременно всички гаранции и нововъведения на равнище законодателство би трябвало да вървят в крачка с потребностите и напредъка на промишлеността.

Редица са провокациите, които не разрешават навременна и съответна законодателна интервенция – липса на добра връзка и осведоменост на законодателя за партньорствата и координацията на равнище изпълнителна власт или изпълнителни агенции; проблеми с установяване на юрисдикцията, под която попада обещано деяние.

Въпреки тези пречки съдействието е на високо равнище със съществуващите законови принадлежности и интернационалната правоприлагаща общественост в лицето на Интерпол, Европол и други съумяват да нанасят обилни провали върху престъпните групи онлайн, на които им е все по-трудно да възвръщат активността си.

Икономиките и обществата на бъдещето ще разчитат от ден на ден на новите технологии, по тази причина е значимо да разполагаме с съответни законови принадлежности и стандарти както на национално, по този начин и на интернационално равнище - с цел да се оправяме с провокациите навременно и гъвкаво, с цел да не губим от позитивите, които тези технологии могат да дадат на евро-атлантическите сътрудници.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР