Председателят на румънския сенат Калин Попеску Таричану ще чуе днес

...
Председателят на румънския сенат Калин Попеску Таричану ще чуе днес
Коментари Харесай

Шефът на румънския сенат, обвинен в лъжесвидетелстване, ще чуе присъдата си днес

Председателят на румънския сенат Калин Попеску Таричану ще чуе през днешния ден присъдата по дело, в което е упрекнат в лъжесвидетелстване. Възможностите са две - дефинитивно оневиняване или наново гледане на делото, оповестява осведомителният уебсайт Зиаре.

Решението ще бъде произнесено от петчленен правосъден състав на Върховния касационен съд. Преди две седмици прокурор от Националната дирекция за битка с корупцията (НДБК) изиска повтаряне на правосъдния развой, а юристът на Таричану - дефинитивно оневиняване на клиента му, предава Българска телеграфна агенция.

Делото стартира през юли 2016 година, а на 22 май 2018 година Таричану бе оневинен на първа инстанция. Прокурорите от НДБК апелират правосъдното решение. Според обвиняването Таричану е дал погрешни показания под клетва по отношение на дело за нелегално връщане на земи, което е нанесло вреди на държавния бюджет в размер на над 145 милиона евро.

Таричану твърди, че процесът против него е инсценировка поради рекомендациите по Механизма за съдействие и инспекция за залавяне на " едри риби " в битката с корупцията. " Заради длъжностите, които съм заемал или заемам в този момент, влизам в тази категория ", уточни Таричану.

Той е и водач на по-малкия съдружен сътрудник в ръководството на Румъния - партия Алианс на либералите и демократите. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР